Hvad er B-skat?

B-skat er en skat, der betales af B-indkomst, hvor der ikke trækkes skat og AM-bidrag (arbejdsmarkedsbidrag), inden beløbet bliver udbetalt. B-indkomst består typisk af selvstændiges indkomst eller udbetaling af honorar. Det kan eksempelvis være hvis du bliver betalt for et udført arbejde som fx at holde et oplæg eller give en koncert.

Hvordan indberetter man B-skat?

I modsætning til A-skat, der trækkes automatisk, skal du selv indberette B-indkomst til SKAT.

Man kan betale B-skat på forskellige måder:

  • Hvis der er tale om en lille B-indkomst kan man betale via Dankort på SKAT´s hjemmeside. Hvis man har en fast B-indkomst kan man skrive indkomsten på sin forskudsopgørelse og betale den igennem sin skat.
  • En lille B-indkomst kan være, hvis man har haft et enkeltstående job som for eksempel en koncert eller en tidsbegrænset konsulentopgave. En fast B-indkomst kan være, hvis man for eksempel driver selvstændig virksomhed ved siden af sit fuldtidsjob.

Hvordan beregner man B-skat

Når du skal beregne din B-skat, skal du først udregne dét beløb du skal betale i AM-bidrag. Derefter skal du kigge på din forskudsopgørelse for at finde din trækprocent og så udregne hvor meget du skal trække fra.

Lad os tage et eksempel:

Bjarne har haft en tidsbegrænset konsulentopgave, hvor han har tjent 2000 kr. Han udregner først beløbet han skal betale i AM-bidrag: 2000 kr x 8% = 160 kr

Derefter kigger han på sin forskudsopgørelse, hvor der står, at hans trækprocent er 38 %. Han tager derfor dét beløb som er tilbage efter han har betalt AM-bidrag og udregner beløbet han skal trække fra i skat:

1840 x 38% = 699,2 kr

Til sidst lægger Bjarne de to beløb sammen og får så det samlede beløb som han skal betale til SKAT:

160 kr + 699,2 kr = 859,2 kroner

Nu kan Bjarne indbetale beløbet på SKAT´s hjemmeside via onlinebetaling.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Fik du svar på dit spørgsmål?

Billy regnskabsprogram crying logoBilly regnskabsprogram logoBilly regnskabsprogram happy logo

Billy Regnskabsprogram og laptop frontpage billede

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.