Hvad er kapital?

Kapital kan skaffes ved forskellige former for finansiering og udgør oftest en værdi i form af penge. Virksomheden kan skaffe kapital fra ejerne, tilbageholdt overskud, salg af værdier (aktiver) eller ved at optage lån. Man kan også tale om anvendelse af kapitalInvesteringer er en anvendelse af kapital.

Hvad er fremskaffelse af kapital?

Kort fortalt er finansiering en måde at fremskaffe kapital på. Der kan skaffes kapital på fire måder:

  • Fra ejerne: Egenkapital kan fremskaffes ved, at ejerne indbetaler kapital i form af penge.
  • Tilbageholdt overskud: Tilbageholdt overskud skaffes ved, at virksomhedens ejere beslutter at overføre årets overskud – eller en del af det – til egenkapitalen i stedet for at trække det ud af virksomheden som udbytte.
  • Salg af værdier: Hvis der sælges et aktiv, frigives kapitalen til andre formål. Der kan f.eks. være tale om, at en virksomhed sælger en hel division eller et datterselskab for at kunne anvende den frigjorte kapital til ekspansion inden for et mere snævert forretningsområde. Der kan også være salg af en bygning for evt. at leje sig ind efterfølgende (sale-and-lease-back).
  • Optagelse af lån: Endelig kan der fremskaffes kapital ved at optage lån fra eksterne långivere: penge institutter, realkredit eller finansieringsinstitutioner m.v.

Inden man fremskaffer kapital er det en god idé, at finde ud af hvor meget kapital der er brug for.

For kapitalbehovet i forhold til driften gælder følgende: Jo kortere tid varerne ligger på lager eller kunderne er om at betale, jo mindre er kapitalbehovet.

For eksempel kan investering i en virksomhed betyde, at der er et kapitalbehov til købssummen plus eventuelle omkostninger til samkøring med den eksisterende virksomhed.

Hvad er anvendelse af kapital?

Investeringer er en anvendelse af kapital. Der skal bruges penge for at lave en investering. En investering er fordelagtig, hvis kapitalværdien er positiv.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage