Investering - Hvad er en investering?

En investering er en omdirigering af ressourcer, som man lægger penge eller tid i, i håb om at det vil give afkast i fremtiden.

Mangler du hjælp til regnskabet i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

Et eksempel på en investering er at købe en ejerlejlighed til fire millioner kroner, i håb om at den i fremtiden kan sælges, for mere end hvad den er købt for. 

Hvad kan man investere i?

Investeringer foregår typisk i aktier og obligationer. Når du investerer i aktier, vil det sige at du køber en ejerandel i et aktieselskab, og dermed en del af virksomheden. Aktier kan altså ses som en investering i virksomheder. En akties værdi kan både stige og falde, baseret på virksomhedens egenkapital

Investerer du i obligationer, fungerer det på den måde, at du udlåner kapital. Denne kapital bliver derefter forrentet, så du får mere tilbage, end der blev afgivet. Så når du køber obligationer, låner du i princippet penge ud. 

Aktier anses for værende en mere risikabel investeringsform, men kan også give et væsentligt større afkast end obligationer, som er mere sikre, men giver et lavere afkast. 

Andre investeringsmuligheder

Det er også muligt at investere i andet end aktier og obligationer. Du kan f.eks også investere i ejendomme, kunst eller møbler, da disse også har mulighed for at stige i værdi med tiden. 

Inden du fortager en investering, er det en god ide at foretage en grundig analyse, af det investeringsområde du er interesseret i. Hvis du for eksempel skal købe en lejlighed til fire millioner kroner, kan du se på, hvordan ejendomsværdien i området har udviklet sig i løbet af årene. 

Hvordan investerer man?

Vil du som privatperson i gang med at investere, og ikke har noget erfaring med det, kan det være en god idé at tage kontakt til en investeringsforening. De har styr på investeringer og kan derfor hjælpe dig med at komme i gang. 

Hvis du har erfaring med investering kan du også stå for det selv. Det kræver tilegnet viden indenfor området, og at du følger investeringsmarkedet nøje. Det kan derfor være risikabelt at kaste sig ud i selv at investere, hvis du ikke har den store viden indenfor området. 

Har du noget viden omkring investeringer og har lyst til selv at være inde over de investeringer der bliver foretaget, er det også en mulighed at kombinere de to muligheder. 

Investeringer som virksomhed

Fra et virksomhedsperspektiv fungerer investeringer lidt anderledes end det gør for privatpersoner. Virksomheder kan have interesse i at investere i anlægsaktiver, som f.eks. maskiner, bygninger eller varemærker. 

For en produktionsvirksomhed kan en investering i nye maskiner give virksomheden større produktionskapacitet. På den måde kan virksomheden sælge mere og maskinen kan derigennem tjene sig selv hjem og give overskud, hvilket betyder at det var en god investering. 

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage