Markedsrente - hvad er markedsrente?

Markedsrenten er en rente, der fastlægges af det frie marked på baggrund af, hvor meget udbud og efterspørgsel der er efter kredit. 

Mangler du hjælp til regnskabet i din virksomhed? Så kan vi hjælpe dig. Prøv Billy gratis.

Traditionelt set er en rente et procentvist gebyr, som tillægges det lån du skal betale tilbage til banken. Kredit er det beløb, som stilles til rådighed til dig fra banken side, i form af lån. Markedsrenten giver en indikation af, hvordan renterne ser ud i banken. 

Hvordan fastlægges markedsrenten?

Markedsrenten fastlægges på baggrund af udbuddet og efterspørgslen af kredit. Det vil sige, at hvis der er høj efterspørgsel efter kredit fra kundernes side, kan banken tillade sig at hæve renten til et højere niveau. Er der omvendt lav efterspørgsel efter kredit, vil banken være nødsaget til at nedsætte renten, for at tiltrække flere kunder. 

Ligeledes vil et stigende udbud af kredit, føre til et fald i markedsrenten, og et fald i udbud, føre til en stigning i markedsrenten. 

Markedsrenten bruges til at give et indblik i, hvad det på nuværende tidspunkt koster, at optage lån i banken, men også hvad folk er villige til at betale i renter for et lån. Det er typisk markedsrenten der ligger til grund for nationalbankens rentesatser.

Markedsrenten ved fast og variabel rente 

Når du står og skal optage et lån i banken, kan du vælge at den rente du skal betale, skal være fast eller variabel.

En fast rente aftales ved lånets begyndelse, og vil forblive den samme, gennem hele låneperioden. Den faste rente er derfor baseret på, hvordan markedsrenten ser ud, på det tidspunkt lånet optages. På den måde er det også en mere sikker rentesats, da den ikke kan stige, hvis markedsrenten stiger. 

Vælger du derimod at optage lån med variabel rente, kan renten løbende både stige og falde, i takt med at markedsrenten udvikler sig. På den måde kan du være heldig at få et billigere lån, hvis markedsrenten falder gennem låneperioden. Omvendt kan det også blive dyrere, hvis markedsrenten går den anden vej.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage