Hvad er et organisationsdiagram?

Et organisationsdiagram bruges til at illustrere, hvordan organisationen er opbygget. Mange virksomheder bruger også organisationsdiagrammet for at vise, hvem der har ansvaret for hvad. Organisationsdiagrammet beskriver de forskellige ansvarsområder i virksomheden samt hvilken medarbejder, der har ansvaret for de forskellige områder.

Det er forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvordan et organisationsdiagram ser ud. De kan være opbygget på mange forskellige måder for at tilpasse den enkelte virksomheds behov. En produktionsvirksomhed kan have opbygget sin organisation på en helt anden måde end f.eks. en IT-virksomhed.

I mange tilfælde er det først nødvendigt at lave et organisationsdiagram, når virksomheden får en vis størrelse.

Et organisationsdiagram viser også, hvor hierarkisk eller flad virksomheden er opbygget. Hvis du søger nyt job, kan det f.eks. være interessant for dig at vide, hvor langt der er mellem ledelsen og den enkelte medarbejder.

Du kan læse mere om organisations og organisationsstrukturer her.

Hvad er fordelene ved et organisationsdiagram?

Et organisationsdiagram kan f.eks. hjælpe nye medarbejdere med hurtigere at lære virksomheden at kende, da ansvarsområder og andre medarbejderes placering er visualiseret. Sommetider kan det også være sundt for andre medarbejdere at få frisket organisationens opbygning op igen.

Det kan også være behjælpeligt, når en medarbejder skal i kontakt med et andet ansvarsområde i virksomheden eller for at finde ud af, hvem medarbejderen skal rapportere til. Derudover kan det også bruges i ledelsen til at skabe et overblik over, hvor mange ansatte der er i hver afdeling.

Eksempel på et organisationsdiagram

Billedet illustrerer, hvordan et organisationsdiagram kan se ud. I mange tilfælde kan det gøres meget mere præcist.

Hvad er forskellen på en hierarkisk og flad organisation?

En hierarkisk organisation er den mere traditionelle virksomhedsstruktur, hvor der er langt mellem den øverste ledelse og de laveste medarbejdere i virksomheden. Et hierarkisk organisationsdiagram kommer ofte til at ligne en pyramide, hvor afdelingerne til sidst fører op til direktøren.

Flade organisationer kaldes også for horisontale organisationer og bruges ofte af mindre virksomheder, som ikke har så mange niveauer eller afdelinger. I en flad organisation er der f.eks. ikke så langt mellem ledelsen og den enkelte medarbejder.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage