Papegøjeplader - Hvad er Papegøjeplader?

Papegøjeplader er en mellemting mellem hvide plader og gule plader. Når du vælger en bil med papegøjeplader, kan du både anvende bilen til privatkørsel og erhvervskørsel.

En bil med gule plader er udelukkende til erhvervskørsel, hvorimod en bil med hvide plader udelukkende er til privatkørsel.

Hvis du har en bil på papegøjeplader eller gule plader, som du bruger i virksomheden, så kan du bogføre udgifterne i Billy Regnskabsprogram. Prøv gratis nu.

Papegøjeplader anvendes typisk i erhverv, hvor bilen også skal kunne bruges til private ærinder. Der er dog ikke noget krav om, at bilen skal anvendes udelukkende til erhverv. Du må også gerne bruge bilen til privatkørsel.

Fordele ved bil på papegøjeplader

Fordelen ved en bil på papegøjeplader er, at der er en lavere registreringsafgift sammenlignet med en bil på hvide plader. Det vil sige, at hvis man vælger en bil på papegøjeplader, så er fordelene: 

  • Bilen koster mindre i anskaffelsespris på grund af, at man betaler en lavere registreringsafgift
  • Du kan trække driftsomkostninger fra for brug af bilen i virksomhedsøjemed
  • Der er delvist momsfradrag på biler på papegøjeplader

Ulemper ved bil på papegøjeplader

Prisen på anskaffelse af en bil på papegøjeplader er lavere end ved en bil på hvide plader, men der er også ulemper ved at vælge papegøjeplader: 

  • Ingen bagsæder: Bilen må ikke være udstyret med bagsæder, da der er regler for at bilen kun må have to sæder og skal have en varerum bagerst i bilen. 
  • Begrænset udvalg: Det er ikke alle biler, der kan modificeret, så den lever op til kravene for biler på papegøjeplader
  • Privatbenyttelsesafgift: Man betaler en ekstra afgift på sin bil på papegøjeplader, som man ikke betaler for biler på hvide eller gule plader.

Privatbenyttelsesafgift på bil med papegøjeplader

Når du har en bil med papegøjeplader, er du pålagt at betale en tillægsafgift. Denne afgift bliver opkrævet sammen med din vægtafgift eller grøn ejerafgift. Tillægsafgiften på papegøjepladebiler kaldes en privatbenyttelsesafgift.

Privatbenyttelsesafgiften varierer, alt efter hvornår bilen er registreret første gang. Derudover vil bilens totalvægt også påvirke størrelsen på privatbenyttelsesafgiften. Om du kører delvist privat eller helt privat, har også en stor betydning for størrelsen på afgiften.

I nedenstående tabel kan du se en oversigt over afgiften på papegøjeplader for 2022:

Bilens totalvægt Registreret første gang efter 2. juni 1998 og til og med 24. april 2007 Registreret første gang den 25. april 2007 eller senere
Til og med 2 tons * 1.120 kr. 6.250 kr.
Over 2 til og med 3 tons 6.250 kr. 6.250 kr.
Over 3 til og med 4 tons 6.250 kr. 18.560 kr.

* Betaler du en højere sats, så læs om mulighed for nedvejning hos SKAT her.

Regler for moms på biler med papegøjeplader

Når du har en bil på papegøjeplader i din virksomhed, skal du være opmærksom på, at der er særlige regler for moms, som du skal følge. Hvis din bil på papegøjeplader bruges både til erhverv og privat, har du mulighed for at trække driftsomkostninger på bilen fra i dit regnskab.

Disse driftsomkostninger kan for eksempel være brændstof, reparationer, færgebilletter og lignende. Denne regel gælder dog kun for biler, der vejer op til tre tons.

Vejer din bil på papegøjeplader mere end tre tons, har du mulighed for at benytte dig af flere fradragsmuligheder.

Delvis momsfradrag ved leasing af bil på papegøjeplader

Hvis du lejer eller leaser en bil på papegøjeplader, er der mulighed for at få et delvist momsfradrag. Du skal dog have en omsætning på over 50.000 kr. om året. Du kan få et fradrag på en tredjedel af den moms, du betaler af lejen. Igen har du også mulighed for at få fuldt fradrag for driftsomkostningerne.

Regler for beskatning af bil på papegøjeplader

Det er ikke kun i forbindelse med moms, at der er bestemte regler for biler med papegøjeplader. Der er også særlige skatteregler. Først og fremmest er der særlige skatteregler, hvis du som arbejdsgiver bruger bilen både privat og i din virksomhed.

Det vil kun være de omkostninger, der relaterer sig til den erhvervsmæssige del, du kan inkludere i regnskabet. Du er derfor nødt til at holde det særskilt. Det betyder, at du er nødt til at føre et kørselsregnskab, hvor du skelner mellem erhvervsmæssig kørsel og privatkørsel.

Skat når medarbejder har fri bil på papegøjeplader

Har du medarbejdere i virksomheden, der benytter papegøjepladebilen til privat brug, er der særlige regler. Det er regler, som både du og medarbejderne skal være opmærksomme på.

Hvis medarbejderne benytter bilen privat, skal der betales skat af værdien af fri bil. Den skattepligtige værdi af bilen afhænger af bilens alder og pris. Der skal ud fra den skattepligtige værdi betales skat som ved indkomst. Der betales skat af fri bil, da bilen netop står til rådighed for medarbejderen, når han eller hun skal køre privat.

Når den skattemæssige værdi skal beregnes, kan den dog mindst anslås til 160.000 kroner. Det betyder, at medarbejderen skal betale mindst 40.000 kroner om året i skat for fri bil på papegøjeplader. Derudover kommer der et miljøtillæg, der svarer til den årlige ejerafgift plus 50 %.

Kan man få brugte biler på papegøjeplader?

Når du skal have en bil på papegøjeplader, er der ikke noget krav om, at det skal være en ny bil. Du kan sagtens få en brugt bil på papegøjeplader. Du har også mulighed for at købe en bil på gule plader og efterfølgende skifte over til papegøjeplader. Det kræver en omregistrering. Derefter skal du købe papegøjeplader til bilen. Papegøjeplader koster 1.180 kroner for et sæt.

Du kan derfor sagtens se dig om efter en brugt bil, når du skal have en papegøjepladebil.

Fra papegøjeplader til hvide plader

Hvis du ønsker at gå fra en papegøjepladebil til en bil på hvide plader, er det lidt mere komplekst. Du skal nemlig have lavet en ombygning af bilen. På en papegøjepladebil er der ikke noget bagsæde.

For at du kan omregistrere bilen til en bil på hvide plader, skal du have monteret bagsæder. Derudover skal du også have seler, der fungerer bag i bilen. Det er derfor lidt krævende, og der kan være en del omkostninger forbundet med det.

Derudover er der også registreringsafgiften. Omregistreringen kan koste en del, når du skal gå fra en papegøjebil til en bil på hvide plader. Det skal du derfor også tage med i regnestykket.

Hvorfor kalder man det papegøjeplader?

Oprindeligt blev papegøjeplader indført til motorcykler, som man kunne bruge til privat kørsel, men som samtidig havde en varesidevogn, så den kunne bruges i virksomhedsøjemed. Den type nummerplade hed ikke officielt papegøjeplader, men fik navnet i daglig tale på grund af de mange farver. 

Senere kom også papegøjeplader til bilen i 1957, men blev senere afskaffet. Man har genindført denne type nummerplade, som kan bruges i både virksomheden og til privat brug i 2009.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage