5 ting restauranter og caféer skal overveje inden genåbning

Billy regnskabsprogram forfatter

Forfatter

Anna-Dora Maron

Dato

13. april 2021

Læsetid

3 minutter



Opdatering: Folketinget er nået frem til en ny aftale, der betyder at nedenstående ikke længere er aktuelt.

Restauranter og caféer må nu bl.a. også åbne indenfor igen den 21. april

Læs, hvad partierne blev enige om her



Om lidt sker det. Restauranter og caféer er de næste i køen i regeringens større genåbningsplan. 

Men er det en god idé? Eller bør de holde lukket frem til den 6. maj, hvor du må byde gæster indenfor igen?

Vi har samlet 5 ting, du skal overveje, før du genåbner din café eller restaurant for udendørsservering.

1. Du mister kompensation

Det er ikke nødvendigvis det rigtige for dig at åbne for udendørsservering. Genåbningen følger nemlig med en række risici, du skal tage højde for i din planlægning og i dit budget.

Åbner du for udendørsservering, mister du lønkompensation for alle ansatte. Du skal derfor nøje overveje, om du kan indtjene mere end det, I samlet set får i kompensation. 

Det er ikke et krav, at du genåbner din restaurant eller café for udendørsservering.

Har du f.eks. hjemsendt 20 ansatte på lønkompensation, og du kun skal bruge 10 ansatte til udendørsservering, skal du regne på, om det overhovedet giver mening at åbne. 

Tag eventuelt en snak med en professionel, der kan hjælpe dig med at udregne budgettet.

2. Vejr og vind kan være en trussel

Det danske forår er i forvejen lunefuld og byder på alt fra sol og varme til sne og blæst. Er vejret skidt, vil der være færre (eller ingen) gæster til udendørsservering. 

Du kan overveje, om du skal servere takeout, så du ikke er afhængig af gæster til udenddørsservering. 

Er det ikke en mulighed og har du ikke råd til at tabe penge i omsætning på regnvejrsdage, kan det være en god idé at vente med at åbne til den 6. maj.

3. Retningslinjerne er fortsat uklare

Selvom det er lige om lidt, at du kan åbne igen, har Erhvervsstyrelsen endnu ikke meldt noget ud om retningslinjerne for udendørsservering. 

Vær klar på at løbe ekstra hurtigt helt op til genåbning med at få styr på alt fra lokaleindretning og vagtplan. 

Bliver det for presset med tid, skal du overveje at lade din restaurant eller café forblive lukket. Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke overholder retningslinjerne.

Du kan holde dig opdateret om de nuværende retningslinjer lige her.

4. Coronapas kan blive en dyr affære

Selvom retningslinjerne endnu ikke er på plads, er der én ting, du ihvertfald skal indstille dig på: coronapasset. 

Hvis du endnu ikke ved, hvad et coronapas er, så skal du vide det nu. 

Et coronapas fungerer som en slags adgangsbillet til din restaurant eller café for alle over 15 år. 

Passet er dokumentation for, om din kunde er enten færdigvaccineret eller er testet negativ inden for de seneste 72 timer med enten PCR-test eller lyntest. 

Det er dit ansvar, at dine kunder viser deres coronapas. Spørger du ikke efter det, risikerer du en dyr bødestraf.

Bødens størrelse afhænger af, hvor stor din virksomhed er: 

Det kan derfor være en dyr omgang, hvis du glemmer at spørge dine kunder om coronapas. 

Derudover kræver det planlægning og ekstra bemanding at skulle tjekke coronapas, så du ikke begår fejl og forglemmelser.

Sørg derfor at få planlagt det ind i din vagtplan, hvis du overvejer at åbne den 21. april. 

 

5. Du får ekstra travlt

Din restaurant eller café har brug for mere end retningslinjer, håndsprit og en god vagtplan. 

Du er også afhængig af dine leverandører, som pludseligt får travlt med at levere til andre restauranter og caféer, der åbner om lidt.

Er du dybt afhængig af din leverandør, skal du have en plan B, så du ikke mangler vigtige råvarer og ressourcer i sidste øjeblik. 

Tilbage til overblikket

Andre relaterede artikler: