Finansiering til køb af virksomhed: En nemmere måde at blive iværksætter på?

Forfatter:Jeremy Andrews
Dato:6. marts 2013
Læsetid:5 minutter

Enhver iværksætter, der har bygget en virksomhed op fra grunden, ved, at vejen er fyldt med fælder, miner og andre små overraskelser, som har det med at dukke op pludseligt og uventet. Forretningseksperter siger ofte, at det er lettere at købe eller overtage en eksisterende virksomhed frem for at forsøge at starte en ny virksomhed op fra bunden af, men de primære årsager til at vælge at overtage en eksisterende virksomhed er dog ikke altid så tydelige, så herunder vil jeg komme ind på nogle af de fordele og ulemper, der er ved at finansiere og overtage en eksisterende virksomhed frem for at starte forfra og bygge en ny virksomhed op fra grunden.

At overtage/finansiere en eksisterende virksomhed: Fordele

Lettere og mere økonomisk at beholde eksisterende kunder: Det er altid lettere og mere økonomisk at beholde eksisterende kunder frem for at skulle ud og finde nye kunder. Selvom det kræver en indsats at sørge for, at de eksisterende kunder forbliver glade kunder, så vil du nok blive overrasket over hvor meget de faktisk er villige til at bruge din service, hvis bare du viser dem, at du gør en ordentlig indsats for at beholde dem. Oveni det, så vil du ofte få nye kunder igennem dine eksisterende kunder, fordi de som regel vil anbefale dig til andre, der lige står og mangler det, du tilbyder.

Lavere udgifter til markedsføring: Når man starter en ny virksomhed, skal man ikke blot opbygge et brand, man skal også bruge en betydelig sum penge og ikke mindst tid på markedsføring. Har man en virksomhed, der allerede er etableret, så er det ret sandsynligt, at folk allerede har hørt om firmaet og det betyder, at det ikke er livsnødvendigt at investere en masse penge i brand awareness lige med det samme. Virksomheden kommer sikkert allerede frem i Google-søgninger, websiden er med al sandsynlighed allerede indekseret af søgemaskiner og kunderne har måske allerede skrevet gode anbefaliger om virksomheden på forskellige internetsider. Med indbygget lavere udgifter til markedsføring står du langt bedre, når du skal ud og skaffe nye leads og fokusere på vækst – lige fra dag et.

Finansiering: Under de nuværende økonomiske forhold er det at finde finansiering til at starte en ny virksomhed nærmest umuligt. Til gengæld får de, der søger finansiering til at overtage en eksisterende virksomhed, typisk en langt bedre modtagelse i banken, eftersom der gerne allerede skulle være et cash flow og et stabilt overskud på plads. Hvis virksomheden har været i gang i flere år, så er den nok også blevet testet igennem af forskellige udfordringer og har været igennem og overlevet både gode og dårlige økonomiske tider. Og det er noget, som banker ser positivt på, da det betyder, at der er større sandsynlighed for, at virksomheden fortsat vil kunne overleve mange år ud i fremtiden.

Plug & Play: Med en plug & play-virksomhed er iværksætterens indlæringskurve ikke så stejl. På samme måde som når man køber en franchise, så er der sikkert allerede solide procedurer og principper på plads i virksomheden. Tit er både den tidligere ejer og medarbejderne villige til at blive i virksomheden og hjælpe til i overgangsperioden, hvilket minimerer indlæringskurven endnu mere. Som førstegangsvirksomhedsejer kan denne form for assistance være helt uvurderlig.

At overtage og finansiere en eksisterende virksomhed: Ulemper

Forandring er svær: Når du køber en eksisterende virksomhed, får du samtidig en indbygget kundekreds med tilhørende indtægt med i købet, men det er værd at huske på, at disse kunder er vant til en bestemt måde at handle med virksomheden på. Lad os for eksempel sige, at kunderne er vant til at modtage rabat på bestemte varer om søndagen – og at du nu vil ændre denne politik. Gør du det, kan du regne med at få en reaktion fra kunderne (og her mener jeg ikke en god reaktion), da du dermed går imod de forventninger, som kunderne har til virksomheden, forventninger, der er blevet bygget op over en længere periode. Kunder er ikke altid lige villige til at acceptere forandringer og derfor er det nødvendigt, at du bærer dig forsigtigt ad for at undgå en decideret kundeflugt.

Omdømme: Uanset om det er godt eller mindre godt, så har alle virksomheder et omdømme. Er det et dårligt omdømme, så har du som ny ejer nu muligheden for at fortælle kunderne om det ansigtsløft, som du vil give virksomheden. Er omdømmet fantastisk, kan det dog være svært at holde det ved lige som ny ejer. Lad os for eksempel sige, at virksomheden tilbyder økonomisk hjælp til begivenheder i lokalsamfundet og du ikke mener, at den slags hjælp er god for virksomhedens økonomi. Hvis du bare hiver stikket ud og stopper hjælpen, risikerer du at gøre betydelig skade på virksomhedens omdømme – og det kan ende med at gøre skade på bundlinjen, så også her skal du være forsigtig.

Skjulte problemer og omkostninger: Du skal selvfølgelig gå igennem og tjekke virksomhedens reviderede regnskabstal, men det er lige så vigtigt, at du undersøger, om der findes skjulte problemer andre steder i virksomheden. Har virksomheden for eksempel udeståender med SKAT? Er den blevet meldt til forbrugerombudsmanden? Har der været problemer med leverandører? Disse er alle relevante spørgsmål, som skal stilles, før du køber. Lad være med at tage løfter fra den tidligere ejer om at alting er i orden som 100% gode varer. Med mindre du undersøger disse spørgsmål selv, er det ikke sikkert, at du får et fuldstændigt billede af virksomheden og det kan du ende med at fortryde senere hen.

Placering: Med mindre virksomheden er internetbaseret, kan der være pladskrav, der kan være svære at opfylde, hvis du har brug for at flytte virksomheden et andet sted hen. Vil du for eksempel absolut være i et bestemt område, hvor der i forvejen er rift om pladsen, fordi det er der, det sner for virksomheder i din branche, så gør du klogt i at begynde at undersøge mulighederne og finde frem til steder, der vil passe til dine ønsker – før du køber.

Artiklen er oversat fra engelsk, skrevet af Jeremy Andrews og findes også på vores amerikanske blog under titlen Business Purchase Financing: An Easier Path to Entrepreneurship?.

  • Billy vs. Dinero: Hvilket regnskabsprogram skal jeg vælge?
  • Hvordan udbetaler du udbytte fra et holdingselskab?
  • Sådan forhandler du løn med en medarbejder