Lav en forretningsplan: Gratis forretningsplan skabelon og guide

Forfatter:Sascha Christensen
Dato:14. marts 2024
Læsetid:3 minutter

Hvorfor er en forretningsplan vigtig?

En forretningsplan er vigtig af flere grunde, især når man starter en ny virksomhed eller arbejder med at udvikle og vækste en eksisterende, er det vigtigt at komme i dybden med dit produkt eller din ydelse. 

En solid forretningsplan er ikke bare en formel dokumentation af dine forretningsidéer og mål. Når du starter en virksomhed, kan den udgøre rygraden i din virksomhedsstrategi og danne grundlaget for enhver beslutning, du træffer som iværksætter eller virksomhedsejer. Den kan være en del af at drive virksomheden mod konkrete mål, og sørge for at dine tiltag hænger sammen med din strategi. Især i opstartsfasen, hvor usikkerheden er høj, og risiciene er mange, kan en veldesignet forretningsplan være afgørende for din succes.

Med denne gratis forretningsplan skabelon håber vi, at vi kan klæde dig bedre på til at sætte ord og tal på din virksomhed. At lave en forretningsplan, er et rigtig godt værktøj, som giver dig mulighed for at præsentere din virksomheds idéer og potentiale på en klar og overbevisende måde over for potentielle investorer, samarbejdspartnere, og andre interessenter.

Download din forretningsplan template her

Gå i dybden med din forretningsplan og få gennemslagskraft

Når du udarbejder din forretningsplan, tvinger du dig selv til at gå i dybden med alle aspekter af din virksomhed og vise hvilken type virksomhed, du vil drive. Du skal analysere markedet grundigt, forstå dine kunders behov og præferencer, identificere dine konkurrenters styrker og svagheder, og udvikle en klar strategi for, hvordan du vil differentiere dig og opnå konkurrencefordel.

Jo bedre du har gjort dit forarbejde, jo mere seriøs fremstår du - og det giver dig troværdighed overfor eventuelle investorer, samarbejdspartnere mv. Din forretningsplan kan altså være med til at give dig og din forretningsidé gennemslagskraft! 

Gratis forretningsplan skabelon

Skabelonen, som vi præsenterer her, er lavet med det formål at gøre processen med at udarbejde en forretningsplan så enkel og struktureret som muligt. Skabelonen tager udgangspunkt i vores guide "10 punkter, du skal have med i din forretningsplan", hvor du har mulighed for at gå mere i dybden og læse lidt mere om de enkelte overskrifter og temaer. Vores skabelon er et eksempel på en forretningsplan og skabelonen indeholder følgende punkter:

 • Resumé: Et kortfattet overblik over din virksomheds formål, mål og strategier.
 • Idé: Beskrivelse af din virksomheds kerneidé og hvordan den adskiller sig fra konkurrenterne.
 • Personlige ressourcer: Identifikation af de ressourcer, færdigheder og erfaringer, du og dine medarbejdere bringer til virksomheden.
 • Produkt eller ydelse: Beskrivelse af de produkter eller ydelser, din virksomhed tilbyder, og hvordan de løser kundernes behov.
 • Markedsanalyse: Analyse af markedet, konkurrencen, og dine potentielle kunders behov og præferencer.
 • Salg og markedsføring: Plan for hvordan du vil markedsføre og sælge dine produkter eller ydelser til dine målgrupper.
 • Organisering af virksomheden: Beskrivelse af din virksomheds struktur, ledelsesteam og nøglemedarbejdere.
 • Virksomhedens udvikling: Plan for hvordan din virksomhed vil vokse og udvikle sig på kort og lang sigt.
 • Budgetter: Prognoser for din virksomheds indtægter og udgifter, omkostninger og overskud over en bestemt periode.
 • Finansiering: Plan for hvordan din virksomhed vil skaffe den nødvendige kapital til at starte op og vækste.

Ved at lave en forretningsplan skaber du de bedste forudsætninger og grundlag for din virksomhed. Udfyld punkterne og boksene i skabelonen, og klæd dig selv og andre bedst muligt på til at forstå din virksomhed. 

God fornøjelse 

Download din forretningsplan template her

 • Sådan får din webshop en stærk position online
 • Hobbyvirksomhed: Se krav og regler her 
 • 10 gode råd til dig, der vil være iværksætter