Gratis budgetskabelon – få overblik over din virksomheds økonomi

Forfatter:Nanna Bredberg
Dato:19. februar 2024
Læsetid:3 minutter

Går du med en drøm om at starte virksomhed, er du netop sprunget ud som iværksætter eller driver du allerede en veletableret virksomhed? Lige meget hvor du befinder dig på din virksomheds rejse, så vil økonomi altid spille en fundamental rolle. Men uden et budget kan det være svært at få det kølige overblik. 

For at hjælpe dig godt i gang og sørge for en effektiv proces når din virksomhed ruller afsted, har vi lavet en række gratis budgetskabeloner, som du kan anvende i de forskellige faser, din virksomhed befinder sig i. Læs med, download skabelonerne og kom i gang med budgetplanlægningen nu. 

Hvilke typer af virksomhedsbudgetter findes der?

Som regel differentierer man mellem tre typer af budgetter til erhverv, som hver bidrager til et økonomisk overblik i virksomhedens forskellige faser. Her kigger vi derfor særligt nærmere på følgende budgetter; etableringsbudget, driftsbudget og likviditetsbudget.

Etableringsbudget – giv din virksomhed den bedste økonomiske start

Et etableringsbudget er formentlig det første du støder på som selvstændig. Det er derfor også ekstremt vigtigt at lave et gennemarbejdet og realistisk budget, for at få den bedst mulige start på din virksomheds forhåbentlig lange rejse. Som navnet antyder, viser et etableringsbudget hvilke omkostninger, du har i forbindelse med opstart af din virksomhed. 

Afhængig af hvilken type virksomhed du starter, vil dit etableringsbudget naturligt differentiere i udgiftsposter og omfang. Derfor er det også vigtigt, at du tager dig tid til at lægge et budget tilpasset lige nøjagtig til din virksomhed. Så om du for eksempel har brug for lokaler, inventar, markedsføring, rådgivning eller bil afhænger af, hvilken type virksomhed du er ved at starte. 

Download skabelon til etableringsbudget

Driftsbudget – kortlæg den forventede økonomi i din virksomhed

I et driftsbudget fremgår de forventede indtægter og udgifter for en given periode, typisk for 12 eller 24 måneder, hvorpå man kan vurdere, hvorvidt virksomheden er lønsom i en kommende periode. Et driftsbudget skal blandt andet indeholde et overblik over virksomhedens omsætning, variable og faste omkostninger, finansieringsomkostninger og afskrivninger. Summen af dette, giver dig og andre interessenter et overblik over det forventede økonomiske resultat. 

I denne fase er det vigtigt at du hver måned sammenligner dit driftsbudget med dit faktiske regnskab, for løbende at vurdere om dit budget stadig giver et realistisk bud på dit nettoresultat. 

Download skabelon til driftsbudget
Download skabelon til avanceret driftsbudget

Likviditetsbudget – få overblik og styrk din likviditet i tide

Eftersom udgifterne i en virksomhed som regel går op og ned hver måned, er det vigtigt at vide, om der er penge nok på kontoen til at dække kommende omkostninger. Et likviditetsbudget giver dig derfor et nødvendigt overblik over din virksomheds indbetalinger og udbetalinger, og dermed en indikation på om din virksomhed har en sund likviditet. Findes der måneder med høje udgifter eller lav likviditet, så kan du få overblikket og styrke din likviditet i tide. 

Det kan være en god ide at starte med at tage udgangspunkt i et tidligere regnskab, hvis din virksomhed har sådan et. Samtidig skal du også overveje, om der skal implementeres ændringer eller yderligere tilføjelser for den kommende periode. Desuden er det vigtigt at bemærke at udgifterne i dit likviditetsbudget skal fremgå den måned de betales, og ikke den måned de er budgetteret.

Download skabelon til likviditetsbudget

Har du brug for hjælp til at lægge dit erhvervsbudget?

Hvis du gerne vil være sikker på at du laver dine budgetter korrekt og præcist, så kan det være en god ide at få hjælp af en revisor eller din bank. Dette vælger mange virksomheder især at gøre i forbindelse med oprettelse af likviditetsbudget, eftersom det er det mest udfordrende at udarbejde. 

Hvis du står og mangler en revisor, kan Billy hjælpe dig med at finde den rigtige revisor for dig og din virksomhed. 

Har du derimod selv mod på at kaste dig over budgetplanlægningen for din virksomhed, så kan du komme godt fra start med vores budgetskabeloner her: 

Download skabelon til etableringsbudget

Download skabelon til driftsbudget

Download skabelon til udvidet driftsbudget

Download skabelon til likviditetsbudget

  • Mobile-app trends 2024
  • Trends for e-handel i 2024 - Se hvad du skal være opmærksom på 
  • Billy vs. Dinero: Hvilket regnskabsprogram skal jeg vælge?