Likviditetsbudget - Hvad er et likviditetsbudget?

Et likviditetsbudget er en liste over din virksomheds forventede indbetalinger og udbetalinger.

Vil du have hjælp med at holde styr på økonomien i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

Formålet med et likviditetsbudget er, at du hver måned kan finde ud af, om du har modtaget nok indtægter til at betale dine regninger. Det giver udtryk for din virksomheds likviditet, og om den er god eller dårlig.

Hvorfor lave et likviditetsbudget?

Når du driver virksomhed, er det svært at fastlægge et mønster for, hvordan dine indtægter og udgifter udformer sig i løbet af måneden. Hvis du løbende holder oversigt over din virksomheds likviditet, kan du undgå perioder med en lav likvid beholdning.

Hvis du som virksomhed ikke udarbejder et likviditetsbudget, risikerer du at komme i en situation, hvor virksomhedens likvide beholdninger ikke kan dække udgifterne

Hvis du én måned har lav likviditet i din virksomhed, kan du påvirke likviditeten på flere måder. Du kan bl.a. skære ned i dine udgifter, søge om at få forøget din kassekredit eller sørge for, at der kommer en større indtjening.

Hvordan laves et likviditetsbudget?

Skal du udarbejde et likviditetsbudget, kan du med fordel tage udgangspunkt i virksomhedens tidligere regnskab. På baggrund af dette, kan du estimere forventningerne til diverse indbetalinger og udbetalinger, for at disse bliver så realistiske som muligt. Ved du at der kommer til at opstå ændringer i forhold til tidligere regnskaber, skal dette også medregnes. 

Et likviditetsbudget er kendetegnet ved, at indtægter og udgifter fremgår i den måned, de bliver betalt, og ikke hvornår de bliver budgetteret. Hvis en faktura f.eks. er budgetteret til betaling 1. juli plus 30 dage, så vil det i likviditetsbudgettet fremgå under august.

Det kan derfor være svært at gennemskue, hvornår de forskellige beløb skal fremgå i dit budget, da det ikke er sat op på samme måde som f.eks. dit driftsbudget.

Hvordan får jeg hjælp til likviditetsbudget?

De fleste virksomheder får hjælp af enten deres revisor eller bank til at lave et korrekt likviditetsbudget. De har ofte erfaring med den slags budgetter, og kan hjælpe dig med en oversigt over din likviditet. Hvis du har behov for hjælp, kan Billy hjælpe dig med at finde en revisor.

Har du mod på selv at kaste dig ud i at lave et likviditetsbudget til din virksomhed, så tilbyder Billy også at du kan hente en gratis skabelon til likviditetsbudget.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage