Hvilken betalingsløsning skal du vælge?

Forfatter:Julie Tandrup Gravesen
Dato:6. maj 2021
Læsetid:6 minutter

Få styr på hvilken betalingsløsning, du skal knytte til din webshop.

I tredje afsnit af Billys webshop-serie vil vi introducere dig for betalingsløsninger til din webshop. Vi vil også prøve at kaste en smule lys over, hvilke valg du står overfor, samt hvilken løsning, der bedst kan svare sig for dig.

Betalingsgateway, indløser, ekstern betalingsløsning eller mobilbetaling?

En betalingsløsning er ikke bare en betalingsløsning. Når du vil give dine kunder mulighed for online betaling i din webshop, skal du vælge mellem hhv. en betalingsgateway og en indløsningsaftale, en ekstern betalingsløsning og mobilbetaling.

En betalingsgateway, også kaldet PSP, er den tjeneste, der skaber kontakt mellem dig og indløseren. Gatewayen gør det muligt for dine kunder at indtaste deres kortoplysninger sikkert. Det er også betalingsgatewayen, der godkender kundens kort. Samtidig gør den oplysningerne klar, så pengene kan blive trukket fra kundens konto. Blandt de mest kendte betalingsgateways finder du ePay, DanDomain, DIBS og Nets.

Indløseren er den bank eller finansielle enhed, der afgør, hvilke kort din webshop modtager. Det er indløseren, der sørger for at trække kundens penge ved betaling. Når dine kunder skal foretage et køb på din webshop, skal du som udgangspunkt have en aftale med både en indløser og en betalingsgateway. Blandt de mest udbredte indløsere finder du Nets, Teller, Clearhaus og Nordea.

Derudover findes der eksterne betalingsløsninger. Med denne løsning får du både indløser og betalingsgateway samlet i en pakke. Det foretrækker mange, fordi det kan tage meget lang tid at blive godkendt hos en indløser. Blandt de mest udbredte eksterne betalingsløsninger finder du PayPal, Stripe og Braintree.

Sidst men ikke mindst:

I dag har webshops også mulighed for at tilbyde deres kunder mobilbetaling. I Danmark foregår det for det meste gennem MobilePay, Swipp eller Paii.

De forskellige mobilbetalingsløsninger samarbejder som regel allerede med forskellige indløsere. Derfor skal du typisk kontakte din eksisterende indløser, for at få oprettet en aftale om mobilbetaling.

Hvilken betalingsløsning skal du vælge til din webshop?

Det spørgsmål kan kun du svare på. Men vi vil forsøge, at guide dig igennem 4 mulige betalingsløsninger, så din beslutning bliver lidt nemmere. Vi kigger nærmere på: Nets, Stripe, PayPal og MobilePay.

Nets
Nets er en af de absolut mest udbredte online betalingsløsninger i Danmark. De er også den eneste løsning, der tager imod det gammeldags Dankort.

Selvom det er en stor fordel med muligheden for dankortbetaling, er Nets ikke nødvendigvis den bedste løsning for mindre og nystartede webshops.

Med Nets kan du tilbyde dine kunder dankortbetaling. Til gengæld må du forvente at skulle stille et større beløb i sikkerhed ved ansøgning om en Nets-aftale. Oven i det kan det tage lang tid at få ansøgningen godkendt, og når aftalen går igennem, er Nets langt fra den billigste løsning på markedet.

Hvis det stadig er vigtigt for dig at kunne tilbyde dankortbetaling til dine kunder, skal du både oprette en indløsningsaftale og betalingsgateway gennem Nets. Det vil give dig mulighed for både at tage imod Dankort, Visa/Dankort, Visa, MasterCard etc.

Stripe
Stripe er en udenlandsk betalingsløsning, der giver dig mulighed for at tage kredit- og debetkort på din webshop.

Det er sikkert og hurtigt, men:

… til forskel fra Nets kan webshops med Stripe ikke tage imod det klassiske Dankort. En ulempe ved Stripe er, at de ikke har dansk support. Hvis der opstår et problem med en betaling, kan det altså være besværligt at få den hjælp, man har brug for.

Stripe er en ekstern betalingsløsning med samlet betalingsgateway og indløser. Her slipper du altså også for at bruge tid på at oprette to aftaler.

Før du vælger Stripe, skal du være opmærksom på, at du skal have et SSL-certifikat. Med et SSL-certifikat er der en krypteret forbindelse mellem din computer og serveren. Det betyder, at dine data er godt beskyttet.

Dine kunder kan betale med:

Med Stripe som betalingsløsning kan du modtage Visa/Dankort, Visa, MasterCard, American Express etc.

PayPal
67% anser i dag PayPal som den absolut sikreste løsning, når det kommer til betaling på nettet.

Med PayPal får du både indløsningsaftale og betalingsgateway i en samlet pakke. Da PayPal er så hurtig og let at gå til, kan man vælge at starte med PayPal, og skifte over til en løsning med betalingsgateway og indløser efter behov.

PayPal er ligesom Stripe en udenlandsk løsning, og bliver ofte anbefalet til mindre virksomheder.

Dine kunder kan betale med:

Med PayPal kan du tage imod Visa/Dankort, Visa, AmericanExpress, MasterCard og Maestro etc.

MobilePay
På trods af at hele 74% foretrækker kortbetaling på nettet, så vokser MobilePays popularitet som online betalingsmiddel. MobilePay er i dag det næststørste betalingsmiddel og er særligt populært ved mobilhandel. Hele 24% foretrækker MobilePay frem for kortbetaling.

MobilePay har den fordel, at det er nemt og hurtigt. Kunden behøver ikke finde sine kortoplysninger frem, men kan lynhurtigt klare transaktionen via et swipe på mobilen.

Den store fleksibilitet, der følger med MobilePay appellerer allerede til mange. Det er en udvikling som forventes kun at stige i de kommende år. Derfor må det også forventes, at en del af din handel vil foregå via mobilen. Det kan muligvis svare sig for dig at undersøge mulighederne for betaling med MobilePay. Med MobilePay kan du gøre det så let som muligt for dine kunder at handle på farten.

Dem skal du have en aftale med:

Hvis du ønsker at gøre brug af MobilePay kræver det en indløsningsaftale med Nets, Teller, Clearhaus eller Bambora. MobilePay er derfor mest oplagt, hvis du i forvejen har en betalingsgateway og indløser tilknyttet din webshop.

Men hvilken betalingsløsning passer til dig?

Hvis det stadig virker uoverskueligt at vælge den rette betalingsløsning, er der nogle spørgsmål, du med fordel kan stille dig selv:

  • Hvor hurtigt vil du i gang? Hvis du gerne vil hurtigt i gang med at tage imod betalinger, kan du med fordel vælge en ekstern betalingsløsning som PayPal eller Stripe. Her skal du ikke vente på at blive godkendt af en indløser, og du kan altså komme meget hurtigere i gang.
  • Hvad er vigtigst for din målgruppe? Er din målgruppe meget på farten? Eller er sikkerhed det vigtigste for dem? Ifølge DIBS vægter danskere tryghed og enkelthed højest, når de skal handle på nettet. Da mange kunder føler sig utrygge ved mobilbetalinger (på trods af, at sikkerheden her er høj), kan det være en overvejelse, der er værd at tage med, når du skal vælge betalingssystem.
  • Er det meget vigtigt for dig at kunne tilbyde dine kunder betaling med det gamle Dankort? I dag er det mindre end 10%, der har et rent Dankort, og langt de fleste vil som udgangspunkt også have andre kort at vælge i mellem. Hvis du fravælger det rene Dankort, har du mange flere muligheder, da du dermed ikke er begrænset til Nets.
  • Har de forskellige betalingsløsninger dansk support og nyttige integrationer? I sidste ende er det vigtigt at huske på, at valget ikke nødvendigvis skal træffes på baggrund af hvilken løsning, der har de laveste gebyrer. Der kommer til at være gebyrer lige meget hvad. Der hvor du virkelig har noget at hente er, når du ser på den tid, du kan spare ved eksempelvis at vælge en løsning, der integrerer til dit regnskabsprogram. Vælg den løsning, der gør det så let for dig selv som muligt – det vil på længere sigt blive tjent ind.

Med disse spørgsmål på plads burde det være væsentligt lettere at vælge den rette løsning for dig, din webshop og dine kunder.

Næste gang

I næste uge vil Billys webshop-guide klæde dig på til at holde hackerne for døren. Det skal nemlig handle om sikkerhed i din webshop - læs med her.

Og fik du ikke læst vores forrige blogindlæg om webshop-løsninger, så kan du læse det her.

  • Mobile-app trends 2024
  • Trends for e-handel i 2024 - Se hvad du skal være opmærksom på 
  • Gratis budgetskabelon – få overblik over din virksomheds økonomi