Moms ved køb fra udlandet

Forfatter:Revisor Jákup Martin Vandsdal
Dato:16. maj 2013
Læsetid:2 minutter

Så hvad er import/erhvervelsesmoms for noget?

Kort fortalt, så er det sådan, at når vi som momsregistrerede virksomheder køber varer fra andre lande, så er det os, der skal betale salgsmoms af varen og ikke leverandøren (du skal heller ikke opkræve moms af en vare, som du sælger til et andet land).

Denne salgsmoms skal beregnes som 25 % af varens pris og skal angives på momsangivelsen som “Moms af varekøb i udlandet”. Kommer varen fra et andet EU-land, skal du endvidere indberette varens pris i “Rubrik A – Varer”.

Importmoms og erhvervelsesmoms – to sider af samme sag

Benævnelserne ”importmoms” og ”erhvervelsesmoms” er i bund og grund det samme. Man bruger blot benævnelsen ”importmoms” i forbindelse med køb af varer fra lande uden for EU og ”erhvervelsesmoms” i forbindelse med køb af varer inden for EU.

Indberet moms let med Billy - prøv gratis i 14 dage

Men skal jeg virkelig betale moms, når jeg køber noget?

Det korte svar er: Nej, det skal du ikke.

Grunden til, at du alligevel ikke skal betale noget, er, at ligesom når du køber en almindelig vare fra Danmark, som er pålagt moms, så kan du jo trække momsen fra igen.

Rent angivelsesmæssigt sker der derfor det, at du indberetter et skyldigt beløb, men tager samtidig det samme beløb med på købsmomsen og derved udligner de to hinanden.

Bogføring af udenlandske køb i Billy’s Billing Regnskabsprogram

I Billy’s Billing kan du nemt holde styr på angivelsen af dine udenlandske køb. Det første, du skal sørge for, er at oprette leverandøren rigtigt. Her mener jeg, at du skal sørge for sætte det rigtige “Land” på leverandøren.

Når du så indtaster en regning fra den pågældende leverandør, ved Billy’s Billing med det samme, at her skal der i hvert fald ikke registreres dansk købsmoms.

Du skal så selv vælge, om udgiften skal have momssatsen “Momsfri” eller om den skal have momssatsen “Udlandsmoms varer”. Her skal du så vælge “Udlandsmoms varer”.

Kigger du nu på Regnskab > Momsopgørelse, vil du se, at der er registreret et skyldigt beløb i feltet “Moms af varekøb i udlandet” samtidig med, at beløbet også er taget med i feltet “Købsmoms”.

Hvis leverandøren er fra et andet EU-land, vil der endvidere være registreret et beløb i feltet “Rubrik A – varer”.

Simpelt og nemt!

Prøv Billy gratis i 14 dage

Denne artikel er skrevet af

Jákup Martin Vandsdal, Tasteriet

Tasteriet har specialiseret sig i moms og regnskab for selvstændige med små selskaber uden revisionspligt. Få solid rådgivning til alt lige fra bogføring og udarbejdelse af din årsrapport og momsafregning hos Tasteriet.

  • Grundlæggende regnskabsføring - 3 emner du skal forstå
  • Årsregnskabets øvrige oplysninger for selskaber - hvad skal du være opmærksom på?
  • Virksomhedsskat – få indblik i det her