Hvad betyder den nye barselsaftale? Her er alt, du skal vide som selvstændig

Dato:15. september 2021
Læsetid:3 minutter

En ny aftale om barselsorlov er til forhandling i Folketinget. Med den nye aftale skal mænd have øremærket barsel, så barslen bliver mere ligeligt fordelt mellem forældrepar. 

Men hvordan vil den nye aftale påvirke dig som selvstændig?

Det giver vi dig svaret på her på bloggen. 

Hvad er den nye barselsaftale?

Der er stor forskel på, hvor meget barsel du kan få afhængigt af, om du er mand eller kvinde. 

Som mand har du kun ret til to ugers øremærket barsel, når du er blevet far. For kvinder er det 14 uger.

Det kan umiddelbart virke som om, det er kvinderne, der trækker det længste strå her, når de får mere barsel end mænd. Men sådan er det ikke. 

Undersøgelser viser, at kvinder oplever tab i indtægt og begrænsede muligheder på arbejdspladsen, fordi de tager det meste af barselsperioden.

Det skaber ulighed i samfundet, og derfor har arbejdsmarkedets parter og politikere vendt og drejet, hvordan de kan få mænd til at tage mere barsel. 

Det seneste skud på stammen er den nye aftale, der er indgået af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA). De foreslår, at man fordeler øremærket barsel ligeligt mellem mand og kvinde.  

Både manden og kvinden skal have 11 ugers øremærket barsel hver, som de ikke må overføre til den anden. Vælger de at vende tilbage til arbejde, inden de 11 uger er gået, er barslen tabt.  

Så kort fortalt betyder den nye aftale, at manden nu skal tage 11 ugers barsel, hvis det ikke skal gå udover den samlede barselsperiode for forældreparret.

 

Hvad betyder den nye aftale for selvstændige?

Den nye aftale om øremærket barsel til fædre, kan muligvis skabe mere lighed mellem køn. Men når det kommer til lighed mellem almindelige lønmodtagere og selvstændige, forholder sig anderledes. 

Den nye aftale kan blandt andet give udfordringer for selvstændige med medarbejdere og selvstændige, der skal tage barsel. 

Selvstændige skal undvære arbejdskraft 

Med den nye aftale vil der være flere, der skal gå på barsel. Og her bliver de fleste arbejdspladser udfordret i forhold til manglende arbejdskraft. Presset er dog større for selvstændige med medarbejdere, end det er for de større virksomheder. 

For større virksomheder er det lettere at finde ressourcer til at klare perioden på 11 uger, hvor de må undvære medarbejderen, end det er for den selvstændige erhvervsdrivende, der har færre timer og penge at gøre godt med. 

Selvstændige taber penge 

Man kan ikke bare forlade sin virksomhed i 11 uger, når man er selvstændig. Sådan vil flere i hvert fald have det. 

Har du en ny virksomhed, kan det være særligt problematisk, at være væk så længe, da virksomheden endnu ikke er profitabel. 

Her skal du være i stand til at kunne betale for husleje, strøm og andre administrative gebyrer i din virksomhed i de 11 uger, hvor du ikke får indtægter i din virksomhed. Ellers risikerer du at vende tilbage til en virksomhed, der bløder.

Selvstændige skal træffe en svær beslutning

For nogle selvstændige vil det slet ikke være muligt at forlade virksomheden i 11 uger, når de ikke har medarbejdere til at holde gang i driften.

Her vil den selvstændige skulle træffe en svær beslutning. Skal virksomheden lukke og slukke, så familien ikke mister 11 uger af barselsperioden? Eller skal de 11 ugers barselsperiode undværes helt, så livsværket ikke falder fra hinanden?

Hvad vil der ske nu?

Den nye aftale er til forhandling i Folketinget nu. Derfor er aftalen ikke i sin endelige form, og der kan nå at komme ændringer. Det gælder også ændringer i forhold til selvstændiges situation med den nye aftale. 

Derudover er det ikke kun øremærkede uger, der bliver taget op til forhandling nu. Det er alle barselsregler, som bliver revurderet. 

Derfor kan vi godt forvente, at der snart kommer mere nyt om ændringer i barselsregler. 

  • Technostress - Hvad er det og hvordan kan du håndtere det?
  • Kom godt fra start med ESG-rapportering
  • Helligdage og søgnehelligdage i 2024