Restaurant, Café el. Værtshus - Retningslinjer for genåbning

Dato:19. maj 2020
Læsetid:4 minutter

Langt om længe kan restauranter, caféer og værtshuse igen holde åbent og slå dørene op for deres gæster. For at sikre en tryg og forsvarlig genåbning af landets restaurationer har myndighederne fastlagt en række smitteforebyggende retningslinjer, som du som virksomhedsejer i restaurationsbranchen skal være særlig opmærksom på.

Muligheden for at genåbne din restauranter, café og værtshus kan give anledning til et væld af spørgsmål, såsom:

  • Om det overhovedet kan betale sig at åbne
  • Hvilke forbehold, der skal tages
  • Hvor tæt folk må sidde
  • Hvornår der skal lukkes og slukkes

I dette blogindlæg forsøger vi at opklare de mange spørgsmål og give dig et overblik over de retningslinjer og krav, du skal overholde, når du genåbner din restaurant, café eller værtshus.

Rådene er baseret på myndighedernes retningslinjer for genåbning af virksomhed. Myndighederne anbefaler at følge alle krav ud fra et forsigtighedsprincip.

Tag dine forbehold, og tilrettelæg arbejdet derefter

Hvis du har et serveringssted, hvor der serveres mad, drikkevarer eller tobak til indtagelse på salgsstedet, skal du sørge for at lukke klokken 24:00. Du bør opsætte informationsmateriale, som opfordrer dine gæster til at opretholde en god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd. Gør det gerne gøre på flere sprog.

Hvis der plejer at være tæt kontakt mellem dine medarbejdere og gæster i forbindelse med jeres serviceydelser, bør du gennemgå jeres processer med henblik på at mindske tiden med tæt kundekontakt mest muligt. Du kan eksempelvis tilbyde selvbetjeningsløsninger eller opsætte afstandsmarkeringer ved din kasse, når der modtages bestillinger eller gives anden service. For at undgå kødannelse eller sammenstimling bør du også forsøge at koordinere dine gæstestrømme. Det kan gøres ved afskiltning af et max antal gæster, ved at afmærke bevægelsesretninger eller ved at begrænse flere indgange til en enkelt dør.

Som arbejdsgiver skal du sørge for at inddrage dine medarbejdere i planlægningen af genåbningen, så alle kender til de konkrete tiltag og kan samarbejde optimalt om at begrænse smitten.

Indret dine lokaler og arealer, så behovet for afstand sikres

Forsamlingsforbuddet skal stadig overholdes, så du kan ikke servere for et selskab, der er større end den fastsatte grænse på 10 personer, som foreløbig gælder indtil den 8. juni. Du har et stort ansvar for at sikre, at behovet for afstand imødekommes. Du skal derfor indrette dine borde og siddepladser, så det er muligt at holde mindst en meters afstand mellem de forskellige selskaber. Personer der spiser sammen og i forvejen har tæt kontakt til hinanden må gerne sidde ved det samme bord, men der skal være mindst en meters afstand til næste selskab. Du kan altså godt have flere selskaber samtidig, så længe der sikres forsvarlig afstand.

Dine gæster må ikke have mulighed for at placere sig steder, hvor de i mere end 15 minutter har ansigt-til-ansigt kontakt med medarbejdere, som hvis de for eksempel sidder ved en bardisk i en restaurant. Som et alternativ til at holde en meters afstand kan du opsætte fysiske skærme af glas eller plastik. Ved udendørs servering skal der også tages forbehold og indrettes efter samme princip om afstand. Derudover er det ikke tilladt at etablere dansegulv eller indrette lignende områder, som risikerer, der ikke kan opretholdes forsvarlig afstand.

Oprethold en forsvarlig adfærd og hygiejne

Det er vigtigt at have skærpet fokus på hygiejne, når du igen åbner dørene op for dine gæster. Du bør derfor udarbejde en konkret plan for rengøring og desinfektion af arealer, toiletter og kontaktpunkter, som hyppigt berøres af mange. Derudover skal du gøre vand og sæbe eller håndsprit tilgængeligt for alle dine gæster og medarbejdere. Og du skal fjerne ting, der normalt er til fælles afbenyttelse, såsom håndklæder, servietter eller cremer. Når du rengør duge, servietter eller andet, skal de vaskes ved 60 grader eller på anden måde gennemgå en kemisk eller termisk desinfektion.

Køkken- og serveringspersonale skal overholde de regler, der ellers normalt er gældende for fødevarevirksomheder. Derfor bør der som udgangspunkt ikke være behov for anvendelse af handsker, eftersom håndhygiejnen normalt skal opretholdes i professionelle køkkener. Ved skift eller overtagelse af arbejdsstationer, skal der som altid desinficeres og rengøres grundigt.

Hvis du har buffetservering i din restaurant eller café, skal du have særligt fokus på rengøring af kontaktflader, og så skal buffeten selvfølgelig indrettes, så det er muligt at holde afstand. Alternativt skal buffeten kun tilbydes til ét selskab ad gangen. Stil også gerne personlige redskaber eller engangsredskaber til rådighed i buffeten.

Anden nyttig information

Sundhedsmyndighederne, Fødevarestyrelsen og Arbejdstilsynet har udarbejdet en række anbefalinger, som du kan lade dig vejlede af i forbindelse med din genåbning. Herunder finder du nyttige links, hvor du kan læse:

Her tilbyder vi også mere hjælp og vejledning til virksomhedsejere i forbindelse med coronakrisen.

  • Technostress - Hvad er det og hvordan kan du håndtere det?
  • Kom godt fra start med ESG-rapportering
  • Helligdage og søgnehelligdage i 2024