Undgå regnskab i Excel

Forfatter:Willads Thor Petersen
Dato:3. april 2017
Læsetid:2 minutter

Det kan virke oplagt at føre regnskab i Excel - særligt hvis du i forvejen har erfaring med at bruge programmet til andre ting.

Men der er bare det problem, at der en række regler og love forbundet med regnskab og bogføring, som alle virksomheder i Danmark er underlagt.

Regnskab i Excel er i strid med bogføringsloven

Hvis du så alligevel har overbevist dig selv om, at det godt kan betale sig at bogføre i Excel, så er det stadig i strid med bogføringsloven.

I bogføringsloven §6 står der, at man ikke må eller være i stand til at slette tidligere transaktioner i sit regnskab. Dette er muligt i Excel, hvor du kan ændre i cellerne, når du har lyst eller ved et uheld.

Ligeledes står der i §7.5 i bogføringsloven, at man ikke må ændre i færdige fakturaer og regninger. I Excel er det muligt at ændre i værdien af bogføringen af en given faktura eller regning.

Det er også et krav, at nummeringen af dine fakturaer sker fortløbende, det vil sige, at der aldrig må være to fakturaer, som har samme bilagsnummer. Det kan umiddelbart virke som en simpel opgave, men som mange iværksættere har erfaret, så er det hurtigt svært at følge med i indtægt- og udgiftsbilag, momsregnskab og meget andet.

Resultatet af et regnskab bogført i Excel kan desuden være, at SKAT vælger ikke at godkende dit regnskab, fordi det ikke opfylder bogføringslovens krav til regnskab. Og det er noget skidt.

Brug et regnskabsprogram

Hvis du i stedet benytter dig af et regnskabsprogram, så skal du ikke tænke på regler eller love, da det hele sker automatisk for dig. Mange af de større opgaver forbundet med dit regnskab kan laves automatisk eller med få klik. I Billy kan du blandt andet lave dit momsregnskab med ét enkelt klik, og så kan du hurtigt komme videre med mere spændende opgaver.

Hvis du har tilknyttet en revisor til din virksomhed, så er det også en fordel med et regnskabsprogram som Billy. Mange revisorer har erfaringer med programmet, og de kan få adgang til din Billy-konto, så de nemt og hurtigt kan hjælpe dig med din bogføring og dit regnskab.

Har du endnu ikke prøvet Billy, så kan du prøve det gratis i 14 dage uden binding lige her.

  • Nye regler for ejendomsskatter på erhvervsejendomme
  • Vigtige datoer for virksomheder i 2024 - Få et hurtigt overblik her
  • Årsregnskabets øvrige oplysninger for selskaber - hvad skal du være opmærksom på?