Manuel afregning af moms

Dato:11. november 2022
Læsetid:2 minutter

Hvis du ikke bruger vores automatiske momsopgørelse, kan du også afregne din moms manuelt. Man skal huske at afregne sin moms og og betale den til tiden. Efter du har afregnet og betalt din moms manuelt, skal du huske at bogføre selve betalingen af momsen. Der kan du læse vores guide om bogføring af momsbetalingen.

Denne artikel vil gennemgå hvordan du manuelt afregninger din moms ved hjælp af kassekladden og saldobalancen. Husk at du også kan benytte vores guide om opsætning af vores momsintegration som også gennemgår automatisk afregning af moms.

Sådan afregner du moms manuelt i Billy

Først og fremmest skal du undersøge, hvordan din moms ser ud for den pågældende momsperiode. Det gør du sådan her.

• Gå til Rapporter og vælg Saldobalance.
  • Vælg den pågældende momsperiode, så du kun ser bevægelserne for denne periode. I dette eksempel er det 3. kvartal 2022.

Derefter skal du lave en transaktion, der udligner momsen for perioden. Start med at finde kontogruppen for Skyldig moms. I Billys standardkontoplan hedder den 7200 - Skyldig moms.

I eksemplet kan du se, hvad du skal udligne på standardkontoen 7210 - afregnet moms. Husk at være opmærksom på at:

• Købsmoms er debetbeløb og skal derfor krediteres ved udligning.
  • Salgsmoms er kreditbeløb og skal derfor debiteres ved udligning.
  • Moms af varer købt i udlandet er kreditbeløb og skal derfor debiteres ved udligning.

Selve udligningen af momsen skal du lave i kassekladden med en flerbenet postering.

• Gå til Bogføring og vælg Kassekladde
  • Angiv dato til den sidste dag inden momsperiodens udløb
  • Tilføj linjer så du har i alt tre linjer ved at klikke CTRL + L eller CMD + L
  • Skriv Købsmoms i tekstfeltet i den første linje. Vælg konto 7220 - Købsmoms. Skriv 450 i kredit. Vælg modkonto 7210 - Afregnet moms.
  • Skriv Salgsmoms i tekstfeltet i den anden linje. Vælg konto 7250 - Salgsmoms. Skriv 400 i debet. Vælg modkonto 7210 - Afregnet moms.
  • Skriv Moms af varer købt i udlandet i tekstfeltet i den tredje linje. Vælg konto 7230 - Moms af varer købt i udlandet. Skriv 250 i debet. Vælg modkonto 7210 - Afregnet moms.
  • Til sidst skal du godkende alle posteringerne

Bagefter kan du se, at tallene er udlignet i saldobalancen. Og du kan se, at du skal betale 200 kr. for denne momsperiode.

Nu er momsen manuelt afregnet. Husk at betale momsen selv i SKAT og bogfør betalingen af moms. Det kan du gøre ved at læse vores guide på hvordan du bogfører betalt moms.