Få din bank til at stemme i Billy

Forfatter:Mikkel Støtt
Dato:19. januar 2023
Læsetid:3 minutter

Hvis din bank ikke stemmer i Billy, kan det skyldes flere ting. Det er vigtigt, at der står den samme saldo i din netbank pr. en given dato som den saldo, som står i Billy på konto 5710. Hvis der er en difference mellem, hvad der er bogført i Billy, og hvad der faktuelt står i banken, skal man finde ud af, hvad fejlen er. De typiske fejl i oplever er:

●      Dobbelt bogføring: Man har bogført én eller flere banklinjer flere gange.

●      Manglende bogføring: Man mangler at bogføre én eller flere banklinjer.

●      Manglende åbningsbalance: Man har startet i Billy uden at registrere åbningsbalance i banken.

Så hvordan finder man ud af, hvad fejlen er?

Vores anbefaling er, at man manuelt tjekker sin bogføring i banken igennem, og ser om nogle posteringer ligger dobbelt eller mangler. Dette kan fx. gøres ved at finde bankens kontokort under Rapporter → Saldobalance → Trykke på saldoen for bogføringskonto 5710. Herfra kan man se sin bogføring i Billy, og tjekke efter dobbelt eller manglende bogføringer. Man har også mulighed for at eksportere bankens kontokort, så man kan tjekke det igennem i fx. Excel. Dette gøres ved at trykke på “Eksportér” knappen oppe i højre hjørne.

Åbningsbalance

Når man gør dette, kan man med fordel sammenligne den bogførte saldo i Billy med den saldo, der står i netbanken. Hvis banken aldrig har stemt, må vi antage, at der ikke er blevet lavet en åbningsbalance for banken. Se her, hvordan man retter åbningsbalancen.

Hvis banken har stemt før, skal man finde den sidste dato, hvor bogføringen i banken har matchet med netbankens saldo. Så ved man, at fejlen ligger fra den dato og fremad.

Dobbelt bogføring

Hvis man konstaterer, at der er posteringer, der er bogført dobbelt, vil det være korrekt at slette de posteringer, der er dobbelt-bogført. Det kan gøres ved at gå under bankens kontokort og finde posteringen, der skal slettes. Hvis det er en finanspostering, kan man trykke på “Annuller” knappen oppe i højre hjørne. Hvis det derimod er en regning eller en faktura, skal man trykke ind under “Oprindelse” ude i højre side, og derfra trykke på Mere → Annuller regning/Annuller faktura. Så vil posteringen blive annulleret, og banksaldoen vil være rettet til. Hvis banksaldoen stadig ikke stemmer med den faktiske saldo i banken, kan du gentage ovenstående proces, indtil banksaldoen passer.

Manglende bogføring

Hvis man konstaterer, at der mangler posteringer i banken i Billy, kan det skyldes, at der mangler banklinjer i bankafstemningen. Typisk vil det ske, hvis man er kommet til at importere den samme banklinje flere gange oftest i forbindelse med både at benytte vores automatiske bankintegration og manuel import med CSV-fil.

Der er flere mulige løsninger til dette problem alt efter, hvordan fejlen er opstået. Vi anbefaler, at man starter med at slette sin bankforbindelse og oprette bankforbindelsen igen. Dette gøres ved at trykke på Bank → Bankforbindelser → Afbryd forbindelse. Dette vil gøre, at Billy tjekker om der mangler at blive importeret nogle banklinjer.

Hvis dette ikke resulterer i nye banklinjer, vil vi anbefale at trække en CSV-fil ud af netbanken, og importere den manuelt ind i Billy. Når du har CSV-filen fra banken, skal du i Billy trykke på Bank → Mere → Importer → Upload kontoudtog. Herfra vælger du den fil, der skal importeres. Billy vil prøve at se om nogle af de banklinjer, du prøver at importerer, allerede er importeret, men vi kan ikke garantere, at den kan finde dem allesammen. Vær derfor opmærksom på at banklinjerne den markerer til import, ikke altid rent faktisk mangler i afstemningen. Sørg derfor for, at der kun er markeret de banklinjer, der mangler i bogføringen, før du importerer.

Når du har importeret de manglende banklinjer, skal du lave bogføringen for banklinjerne, helt som du normalt gør. Hvis du er i tvivl om, hvordan man afstemmer sin bank i Billy, kan du følge denne guide.