Hvad er afdrag?

Hvis du optager et lån, så skal det betales tilbage. Tilbagebetalingen af et lån sker oftest i etaper. Det beløb, der betales af lånet ved hver termin er selve afdraget. Dermed nedskrives lånets restgæld med hvert afdrag der betales. Hvor ofte der skal betales af på et lån vil fremgå af den låneaftale, der udarbejdet ved optagelse af lån.

Der findes flere forskellige typer lån, dem kan du læse meget mere om her.

Hvad betyder afdragsfri?

Hvis du optager et afdragsfrit lån, så vil der være en periode, hvor du er fritaget fra at afdrage på lånet. Et afdragsfrit lån kan give luft i økonomien, hvis du står og skal betale af på et andet lån. Oftest optages afdragsfrie lån hos et realkreditinstitut.

I den afdragsfrie periode skal du dog stadig betales renter og gebyr på lånet. Det kan gøre dit lån dyrere i længden, men det kan også være en fordel, hvis du samtidig skal afbetale på et dyrere lån ved siden af. Hvis du har to lån på samme tid, fx et banklån og et realkreditlån, så kan det nemlig bedst betale sig, at betale af på det dyreste lån først, og dermed have afdragsfrihed på det billigste lån.

Hvad er en afdragsordning?

Nogle ting kan du købe med en afdragsordning, hvis du ikke har råd til at betale her og nu. Det er oftest ved køb af dyrere ting fx elektronik, at der kan laves en afdragsordning. Hvis du køber noget med en afdragsordning, så betales det fulde beløb altså ikke med det samme. Du indgår derimod en afdragsordning med den sælgende virksomhed, hvor du i stedet betaler i rater over en aftalt periode. Det fungerer altså ligesom, når man afdrager på et lån.

Køb med afdragsordning bør altid overvejes nøje, da der som regel er renter på afdragsordningen. Det betyder, at det endelige beløb, som du ender med at betale vil være højere, end hvis du betalte for købet med det samme. Det er derfor altid en god idé at tjekke op på, hvor høje renterne er på afbetalingen. Derudfra kan du vurdere, om det bedre kan betale sig at spare sammen og betale købet kontant, når du reelt har råd til det.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Fik du svar på dit spørgsmål?

Billy regnskabsprogram crying logoBilly regnskabsprogram logoBilly regnskabsprogram happy logo

Billy Regnskabsprogram og laptop frontpage billede

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.