Hvad er realkredit?

Realkredit er et lån med sikkerhed i fast ejendom. Et realkreditlån udstedes i Danmark af et realkreditinstitut, som tager pant i din bolig for det lånte beløb. Med et realkreditlån kan du enten købe ny bolig eller lave forbedringer i din nuværende bolig.

Ønsker du at optage et realkreditlån, er det vigtigt at vide, at man kun kan låne op til 80% af prisen for boligen. De resterende 20% skal du selv finansiere. Til finansiering af de resterende 20% kan banken låne dig 15%. Dog ser bankerne gerne, at du selv er i stand til at betale en del af beløbet og ikke finansiere hele beløbet gennem lån.

Hvis du derimod ønsker at købe et fritidshus, f.eks. et sommerhus, kan du kun låne op til 75% med et realkreditlån.

Hvordan finansieres et realkreditlån?

Et realkreditlån finansieres gennem salg af obligationer. Det vil sige, at når et realkreditlån optages i for eksempel en lejlighed, så udstedes der obligationer for det tilsvarende beløb. Heraf udbetales der renter til ejerne. Renterne på et realkreditlån er ofte lavere end på almindelige lån.

Disse obligationer sælges på det åbne kapitalmarked, så det er muligt for enhver at investere i disse.

Hvad er forskellen på et realkreditlån og et almindeligt lån?

Et realkreditlån og et banklån er to forskellige lån. Når du optager et banklån, bliver lånet finansieret af banken selv. Optager du derimod et realkreditlån, bliver lånet finansieret af realkreditinstituttet ved at sælge obligationer til investorer. De to lån adskiller sig også ved, at et realkreditlån har en meget længere tilbagebetalingstid. Tilbagebetalingstiden ved et realkreditlån er typisk på 30 år. Du kan sagtens indfri dit realkreditlån før tid, hvis du har fået mulighed for at betale beløbet tilbage hurtigere end forventet.

Hvordan vælger jeg det rette realkreditlån?

Når du ønsker at optage et realkreditlån, skal du overveje. Om du ønsker at have et lån med en fast rente eller en variabel rente. Hvis du vælger et realkreditlån med en fast rente, betaler du den samme rente under hele lånets tilbagebetalingstid. Dog skal du være opmærksom på, at renten som regel vil være højere. Det kan derimod både være en fordel og en ulempe at vælge et realkreditlån med en variabel rente, da ydelsen vil variere alt efter om realkreditrenten falder eller stiger. På den måde kan du ikke være sikker på, hvor meget du skal betale i renter.

Derudover kan det være en god idé at undersøge lånets tilbagebetalingstid, rentesats og prisen for at oprette lånet.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage