Hvad er et gebyr?

Et gebyr er en betaling for en tjeneste, der er relateret til købet af en vare eller en ydelse. Prisen for et gebyr dækker altså ikke selve produktet eller ydelsen, men er en udgift der er opstået i forlængelse af købet. Et klassisk eksempel på et gebyr er et “oprettelsesgebyr”, hvor det eksempelvis er selve handlingen at oprette en service, som koster penge.

Lad os tage et eksempel:

Bettina skal oprette et mobilabonnement til sin virksomhed. Hun ringer til sit teleselskab for at få oplyst priserne. Hun får at vide, at selve abonnementet koster 100 kr. om måneden. Derudover skal hun betale et oprettelsesgebyr på 150 kr. Oprettelsesgebyret dækker de omkostninger, som teleselskabet har, når de skal oprette Bettina i deres system.

Hvad er et rykkergebyr?

Der er mange som forbinder ordet “gebyr” med en bøde eller en udgift, hvilket også er grunden til, at ordet ofte har en lidt negativ klang. Et eksempel på en situation hvor et gebyr kan sammenlignes med en bøde kunne være:

Birger har modtaget en el-regning fra sit energiselskab. Regningen blev leveret med posten, men Birger har ikke tjekket sin postkasse i lang tid og betalingsdatoen er derfor overskredet. Energiselskabet sender Birger en rykker, hvor de har tilføjet et rykkergebyr som skal dække de omkostninger selskabet har haft, da de skulle sende rykkeren ud.

Hvornår skal jeg betale gebyr?

Hvornår du skal betale gebyr afhænger af lovgivning, og hvilke gebyrer den enkelte virksomhed har. En virksomhed skal altid gøre opmærksom på eventuelle gebyrer, der kan være forbundet med et køb eller en aftale. Hvis en virksomhed ændrer priserne eller satserne på gebyrer, skal det varsles i god tid.

Hvad er gebyrreglerne og hvor meget skal jeg betale i gebyr?

Prisen på et gebyr afhænger af, hvilken tjeneste eller ydelse der er gebyr på, og hvilke omkostninger der er forbundet med den. Generelt gælder det, at prisen for et gebyr skal være rimelig i forhold til omkostningerne. På enkelte gebyrer er prisen lovbestemt: Eksempelvis må et rykkergebyr ikke være på mere end 100 kr og man må kun sende tre ud i alt.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage