Balanced scorecard - Hvad er et balanced scorecard?

Et balanced scorecard er et værktøj der bruges til at se om der er sammenhæng mellem en virksomheds strategi og vision, og hvordan disse bliver realiseret.

Få et bedre overblik over din virksomheds økonomiske situation med Billy Regnskabsprogram. Prøv Billy gratis.

Et balanced scorecard er en god måde at få et solidt overblik over virksomheden og se hvor balancen eventuelt halter. Samtidig er værktøjet effektivt til at realisere de økonomiske målsætninger virksomheden har sat for fremtidig vækst.

Det overvåges samtidig hvordan det går med medarbejdernes trivsel og deres udvikling af kompetencer. På den måde er det økonomiske aspekt kun en lille del af helheden for et balanced scorecard.

Hvad måler man med et balanced scorecard?

Med et balanced scorecard måler man, hvor godt en virksomhed klarer sig inden for fire primære kategorier, som består af: det økonomiske perspektiv, kundeperspektivet, de interne forretningsprocesser samt læring og vækst.

Det er vigtigt at disse spiller effektivt sammen for at sikre en succesfuld virksomhed. Det kan nemlig snildt gå fint i en eller flere af kategorierne, mens det halter i andre. Det resulterer således i en virksomhed, der ikke fungerer optimalt og kan have konsekvenser for fremtiden.

Hvordan bruges et balanced scorecard?

Med værktøjet kan du holde øje med hvor det går godt i virksomheden og hvor der skal strammes op.

Er der for eksempel ikke styr på kundeperspektivet, kan det være svært at holde fast på kunder og have en strid strøm af nytilkommere. På den måde kan det gå fint i de andre kategorier i et øjebliksbillede, men kan begynde at gå ned af bakke kort efter, på grund af den manglende tilstrømning af kunder.

På samme måde kan det gå rigtig fint i den økonomiske afdeling, og der kan synes at være fremragende vækst, men den interne kommunikation fungerer måske ikke optimalt. Det kan føre til dårlige beslutninger baseret på strategier, som måske ikke sidder helt i skabet.

Et balanced scorecard kan derfor bruges til at give vished om, hvad der skal forbedres i virksomheden og give motivation til at gøre noget ved de områder, der halter. Idet leddene er så afhængige af hinanden, vil de tre andre kategorier på sigt falde sammen, hvis der er større problemer i den fjerde kategori.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage