CAC (Customer Acquisition Cost) - Hvad er CAC?

CAC betyder Customer Acquisition Cost og er en betegnelse for, hvad det koster for en virksomhed, at indbringe en ny kunde. 

Vil du have hjælp til at holde styr på økonomien i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

På den måde giver CAC et indblik i, hvordan en virksomhed bruger deres markedsføringsbudget mest effektivt. 

Hvordan bruger man CAC?

CAC anvendes hovedsageligt når virksomheden skal vælge og beregne, hvilke markedsføringsinitiativer, der skal tages i brug, for mest effektivt at generere nye kunder og salg. CAC gør det muligt at tage et kig på tidligere initiativer, og på den måde danne et billede af, hvilke initiativer der har været de bedste. 

Yderligere kan CAC bruges til beregning af virksomhedens CLV (Customer Lifetime Value), hvilket er et tal, der fortæller om en kundes værdi, i den tid de handler med virksomheden. 

Hvordan beregnes CAC?

Det er forholdsvist simpelt at beregne CAC for et specifikt markedsføringsinitiativ. Regnestykket lyder således:

Omkostninger ved markedsføringsinitiativ / nye salg (antal) = CAC

Har en virksomhed f.eks. brugt 400 kr. på markedsføring på en uge, og har indbragt 20 nye kunder, giver dette en CAC på 20 kr. 

Hvad bør CAC ligge på?

Der er ikke nogen direkte tommelfingerregel for, hvor meget en virksomheds CAC bør være på, da det er meget individuelt. Som udgangspunkt er det dog altid bedst, at have en så lav CAC som muligt, da det betyder at omkostningerne ved anskaffelse af nye kunder også er lav. 

Der er dog undtagelser, som er værd at nævne. Om en virksomheds CAC er for høj, kommer nemlig an på kundernes værdi. Hvis en kunde f.eks. kun er 1000 kr. værd, er en CAC på 5000 kr. for høj, men er kunden derimod 100.000 kr. værd, er det en rigtig fornuftig CAC.  

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage