Hvad er eksport og import?

Eksport er en betegnelse for salg af varer og ydelser til udlandet. En dansk virksomhed eksporterer eksempelvis varer til udlandet. Derimod er import et udtryk for varer og ydelser, som man køber fra et andet land end ens hjemland.

Kort fortalt er forskellen på eksport og import altså, at eksport er noget, man sælger til udlandet, mens import er noget, man køber fra udlandet.

Hvorfor er eksport og import vigtigt?

Det er altid godt, at have en stærk eksport i et land, da det bidrager til vækst. I et mindre land som Danmark er eksport vigtigt, da det bidrager positivt til vores økonomi. Hvis et land har en stærk eksport, vil det samtidig bidrage til at skabe flere arbejdspladser i det enkelte land. Der er altså mange fordele ved, at et land har konkurrencedygtige varer, som de kan eksportere til andre lande.

Når et land importerer varer, er det vigtigt, at det også eksporterer varer, da det skaber en balance i økonomien. På den måde strømmer der ikke kun penge ud af landet, men også ind i landet. Dette kan du læse mere om under betalingsbalancen.

Eksport og import i Danmark

Da Danmark er et lille land, ser virksomheder somme tider ud over landets grænser for at undersøge, om de omkringliggende lande kunne være et muligt marked for deres produkt eller service. Det giver virksomhederne mulighed for et mersalg, som formentlig ikke ellers ville kunne opnås i hjemlandet. Ligeledes er vi også nødt til at importere varer, da vi ikke selv kan producere alt. Nogle fødevarer er eksempelvis ikke optimale at producere i Danmark, så derfor importerer vi dem fra andre lande.

Eksempel på eksport i Danmark:

I Danmark er vi for eksempel virkelig stærke på vores shippingydelser, medicinalvarer og vindmøller. Det er også nogle af Danmarks største virksomheder, som står for at producere og sælge disse varer og tjenester. Faktisk er ca. 70 procent af vores samlede eksport til lande i EU, men vi har også andre store eksportmarkeder udenfor EU. Her kan du se en liste over danske eksportmarkeder:

  • Tyskland: 16,1%
  • Sverige: 12%
  • USA: 8,3%
  • Storbritannien: 6,4%
  • Norge: 6,4%

Eksempel på import i Danmark:

I Danmark importerer vi rigtig mange af vores varer fra udlandet. Størstedelen af vores import er forbrugsvarer. Det vil sige, at det er varer, som er færdigproducerede og dermed kan sælges direkte videre til danskerne. Ligeledes importerer vi også næsten alle vores biler. De fleste danske virksomheder importerer varer fra EU-lande. Her er en liste over lande, som vi importerer varer fra:

  • Tyskland: 21%
  • Sverige: 13%
  • Holland: 7%
  • Kina: 7%
  • Norge: 5%

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage