Hvad er gældssanering?

Gældssanering er en ordning, hvor man kan få slettet hele eller dele af ens gæld. Det vil sige, at har man en så stor gæld, at man ikke kan betale den, kan man få den nedsat til et beløb, som vil være mere overskueligt.

Det er Skifteretten, som kan nedsætte eller slette din gæld. Skifteretten vil lave en ordning, hvor man normalt skal betale et beløb om måneden i typisk 5 år. Det vil sige, at betalingen vil foregå som en afdragsordning, hvor Skifteretten vil fordele beløbet mellem dine kreditorer én gang om året. Det er op til dig selv at sørge for at betale det månedlige beløb. Sker dette ikke, så kan du risikere, at skulle betale den fulde gæld tilbage.

Hvis man er utilfreds med afgørelsen, kan man vælge at klage. Det kan de enkelte kreditorer også, hvis de ligeledes ikke er tilfredse med afgørelsen.

Hvor meget skal man betale om måneden?

Det beløb man skal betale hver måned, vil blive fastsat således, at du har et rådighedsbeløb og et beløb til dine faste udgifter. Du vil altså stadig kunne betale din husleje, el, vand og varme m.m.

Skifteretten kan vælge at slette din gæld, hvis dine udgifter og dit rådighedsbeløb svarer til dine indtægter. På den måde, vil du ikke skulle betale gælden tilbage.

Hvilke betingelser er der for gældssanering?

Først og fremmest er en betingelse for gældssanering, at man ikke har mulighed for at betale sin gæld tilbage indenfor en rimelig periode. Derudover skal det også kunne vurderes, at en gældssanering vil forbedre din økonomi.

Hvordan ansøger man om gældssanering?

Når man ønsker at ansøge om gældssanering, skal man søge hos Skifteretten i den retskreds, som man bor i. For at søge skal man udfylde og underskrive et ansøgningsskema, som skal indleveres til Skifteretten.

Du kan finde ansøgningsskemaet her.

Når du har indsendt ansøgningsskemaet, vil Skifteretten normalt indkalde dig til et møde. Når Skifteretten har gennemgået sagen, vil du sammen med dine kreditorer blive indkaldt til et nyt møde.

Det er gratis at ansøge om gældssanering, men hvis man fx selv har haft kontakt til en advokat, skal man selv betale udgifterne dertil.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage