Hvad er kapitalindkomst?

Kapitalindkomst er en indkomst du får, når du har et afkast. Det kan være fra renter eller aktier. Det er derfor ikke det samme som en normal indkomst som fx lønudbetaling, som er en indkomst for en tjenesteydelse - også kaldet arbejde. Der er ingen tjenesteydelser involveret i kapitalindkomst. Det er altså en indkomst du ikke arbejder for i normal forstand.

Det lyder jo egentlig meget godt, men hvad skal du være opmærksom på?

Hvordan får jeg kapitalindkomst?

For at få kapitalindkomst skal du enten have penge eller bruge penge. Når du har penge stående i banken, får du afkastet i renter fra din opsparing. Når du bruger penge til at købe aktier kan du få afkast den vej igennem.

Har kapitalindkomst indflydelse på topskatten?

Det korte svar er ja. Kapitalindkomst har en indflydelse på topskatten.

Det skyldes, at hvis du har en kapitalindkomst på mere end 43.800 kr. i 2018, vil dette indgå i beregningen af topskatten. Topskattens trækprocent ændrer sig fra år til år, dog er marginalskatteprocenten på kapitalindkomst i 2018 stadig på 42%.

Men er der andre relevant regler, jeg skal kende til?

Der er mange regler omkring skat og kapitalindkomst. En af de mange regler handler om, at et ægtepar sammen kan overføre skatteprocenter fra hinanden. Der kan derfor være fordele i at være gift, når man gerne vil spekulere i kapitalindkomst. Hvis man som ægtepar i 2018 har positiv kapitalindkomst på mere end 87.600 kr. tilsammen, vil dette indgå i beregningen af topskatten.

Du kan (muligvis) få fradrag i din kapitalindkomst

Det er faktisk muligt at få fradrag i kapitalindkomsten. Det kræver, at du har haft udgifter i forbindelse med at sikre, vedligeholde og erhverve kapitalindkomsten.

Du kan også få fradrag hvis du har negativ kapitalindkomst - altså at du har tabt penge på dine investeringer.

Der er mange regler, som man skal være opmærksom på, når man har med kapitalindkomst at gøre. Dog kan udbyttet være stort, og det kan derfor være lukrativt at spekulere i. Vi anbefaler,at du sætter dig godt ind i emnet, inden du springer ud i eksempelvis aktiehandel.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage