Hvad er PSD2?

PSD2 står for Revised Payment Service Directive og er et revideret direktiv om betalingstjenester fra EU. PSD2 trådte i kraft den 14. september 2019 med formålet at sætte en fælles standard for hele betalingsbranchen i EU og stramme kravene til sikkerheden under elektroniske betalinger.

Kort fortalt handler PSD2 om, at forbedre vilkårene på betalingsmarkedet til gavn for dig og øge konkurrencen på betalingsmarkedet. De nye regler i PSD2 tager i stor grad udgangspunkt i, at du som kunde ejer din egen data.

Nye regler i forbindelse med PSD2

PSD2 stiller nye krav til banker, butikker og andre tredjeparter - også kaldet Third Party Providers (TPP). De største nye krav er blandt andet:

Øget sikkerhed i forbindelse med betaling

  • Som kunde skal du nu godkende din identitet, når du foretager en elektronisk betaling. Det betyder, at man kontrollerer, at den som foretager købet også er ejer af det kort, der benyttes. Du kan altså ikke længere lave et køb ved udelukkende at bruge dine kortoplysningerne, men i stedet skal du godkende din identitet via en to-faktor-godkendelse. Det vil sige, at der nu skal to faktorer til at godkende en elektronisk betaling. Godkendelsen kunne eksempelvis ske via et engangskodeord som f.eks. dit telefonnummer. Dette kaldes i PSD2 for Strong Customer Authentication eller SCA.

Åben adgang til betalingskonti

  • Nu kan en tredjepart (TPP) på vegne af kunden hente og bruge information fra kundens bankkonti. Tredjeparten kan eksempelvis gennemføre betalinger og indhente information på samme måde, som du selv kan gennem din netbank.

Ingen ekstra gebyrer

  • Førhen kunne forretninger pålægge dig et ekstra gebyr, når du for eksempel betalte med dit kreditkort. Med PSD2 er det ikke længere muligt. Som forbruger vil du nu betale samme pris uanset hvilket kort, du vælger at bruge.

Hvad betyder PSD2 for dig?

Med PSD2 er det ikke kun bankerne, som har adgang til dine bankkonti, men også andre virksomheder. Det vil sige, at andre virksomheder nu kan hente og bruge de informationer, som kun din bank førhen havde adgang til. Dette vil selvfølgelig kun ske med dit samtykke.

For dig vil det betyde, at du kan få økonomiske redskaber, viden og hjælp fra andre virksomheder end kun din bank. Det vil sige, at du ikke længere behøver kun at bruge din banks systemer, men også andre systemer, som fungerer bedre for dig. PSD2 gør det altså nemmere for dig at håndtere dine penge.

Eksempler på trejdeparter (TPP)

De virksomheder, som kan få adgang til dine oplysninger er dem, som vi kalder for Third Party Providers TPP. De to primære typer af tredjeparter er AISP’er og PISP’er.

PISP

Payment Initiation Service Provider også kaldet PISP kan gennemføre en betaling på kundens vegne uden at bruge et betalingskort. MobilePay er et eksempel på en PISP.

AISP

Account Information Service Provider også kaldet en AISP kan indsamle information fra kundens bank. Med denne information kan en AISP tilbyde en service, der eksempelvis kan give kunden et bedre overblik over sin økonomi. Billy er et eksempel på en AISP.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage