Afstemning af mellemregninger med indehaver

Forfatter:Frederik Damgaard Kornvig
Dato:1. november 2021
Læsetid:2 minutter

Når du afstemmer mellemregninger med indehaver, skal du være opmærksom på din virksomhedsform. Der er nemlig forskel rent bogføringsmæssigt på, om du driver en enkeltmandsvirksomhed eller et selskab.

Her hjælper vi dig til, hvordan du laver din afstemning afhængig af, om du har en enkeltmandsvirksomhed eller et selskab.

Afstemning i en enkeltmandsvirksomhed

I en enkeltmandsvirksomhed bogføres mellemregning med ejer typisk under egenkapitalen, hvor du som ejer indskyder eller hæver beløb på kontoen “Mellemregning med ejer”.

Når du afstemmer, skal du gøre to ting.

Først og fremmest skal du sikre, at du har bogført alle indskud eller hævning korrekt.

Her kan du se, hvordan du bogfører indskud i en enkeltmandsvirksomhed.

Og her kan du se, hvordan du bogfører hævninger i en enkeltmandsvirksomhed

Bagefter skal du nulstille kontoen “Mellemregning med ejer” ved at overføre slutsaldoen til kontoen “Overført resultat”.

Her har du en guide til, hvordan du skridt for skridt gør dette i praksis.

Afstemning i et selskab

I modsætning til enkeltmandsvirksomheder er selskaber en selvstændig juridisk enhed. Det vil sige, at ejerens penge ikke må blandes sammen med selskabets. Derfor skal kontoen “Mellemregning med ejer” i et selskab opføres under kortfristede forpligtelser.

Når du afstemmer, skal du gøre to ting.

Først skal du sikre, at indskud og udlæg er bogført korrekt.

Her kan du se, hvordan du bogfører indskud i et selskab.

Og her kan du se, hvordan du bogfører udlæg korrekt i et selskab.

Bagefter skal du være opmærksom på eventuelle udeståender med indehaveren af virksomheden - og så selvom det er dig selv.

Du kan hverken trække penge ud til dig selv eller til en medarbejder uden at udarbejde et lånedokument, som involverer forrentning af lånet. Der kan dog opstå situationer, hvor virksomheden af den ene eller anden grund betaler udgifter på vegne af en medarbejder. I disse tilfælde er det vigtigt, at du får afstemt dit udesteående med en given medarbejder.

Hvis du trækker penge ud af virksomheden, og skylder du som ejer virksomheden penge, så vil det blive betragtet som et ulovligt anpartslån.

Spørgsmål?

Har du spørgsmål til, hvordan du afstemmer mellemregninger med indehaver, er du altid velkommen til at kontakte os på billy@billy.dk60 24 60 24 eller skrive til os på chatten.