Bogføring af rateindbetalt moms

Thea Gregersen2022-04-29
Tilbage til Moms

Hvis du har lavet en betalingsordning med SKAT angående momsbetaling, så betaler du din moms tilbage til SKAT i rater.

I Billys momsopgørelse kan du ikke registrere delbetalinger, derfor skal vi lave et lille trick så det bliver let at bogføre.

I stedet for at registrere betalingen på din bankkonto, skal du registrere den totale moms ind på kontoen "Afregnet moms". Når det er sket, kan du let bogføre dine ratebetalinger inde i kassekladden.

OBS! Vær opmærksom på at SKAT opkræver renter, når du laver en betalingsordning. Renterne og momsen skal bogføres hver for sig. Renterne skal bogføres på kontoen “Ej fradragsberettigede omkostninger”.

Indstil kontoen Afregnet Moms til ratebetalinger af moms

Først skal vi ind og redigere kontoen “Afregnet moms” i kontoplanen:

• Tryk på Indstillinger
  • Tryk på Regnskab
  • Tryk på Rediger kontoplan
  • Find kontoen Afregnet moms
  • Klik ret konto
  • Sæt flueben ved Tillad betalinger på denne konto
  • Tryk Gem Konto
  • Der skulle nu gerne på oversigten i kontoplanen stå “Tillad betalinger” ud for kontoen “Afregnet moms”.

Sådan afregner du momsen manuelt

Nu skal momsen flyttes over på kontoen “Afregnet moms”.

• Vælg Rapporter
  • Vælg Momsopgørelse
  • Klik på den pågældende momsperiode
  • Afregn perioden manuelt og registrér betalingen på kontoen “Afregnet moms” i stedet for din normale bankkonto.
  • Hvis du kigger på balancen, kan du se at den skyldige moms er flytte ned på kontoen for afregnet moms.

Sådan bogfører du moms delbetalingerne

For at bogføre betalingerne, går vi ind i kassekladden:

• Klik på Bogføring i venstre menuen
  • Klik på Kassekladde
  • Momsbeløbet som bliver betalt, skal indsættes på kontoen “Afregnet moms” og skal i debet, og banken i kredit (husk de rigtige datoer).
    Husk at opdele efter hvad der er moms og hvad der er renter. På SKAT’s hjemmeside kan du se fordelingen af, hvor meget af delbetalingerne der går til hhv. renter og momsen. Vi viser her et eksempel på fordelingen af momsen og renterne.

Efter hver betaling, der bliver registreret på kontoen “Afregnet moms”, vil kontoen falde således du kan se, hvor meget du løbende skylder.