BillypediaHvad er en AISP?

Hvad er en AISP?

AISP står for Account Information Service Provider, men kaldes også for en kontooplysningstjeneste. En AISP er en tredjepartsudbyder, som har adgang til sine kunders bank og kan indhente information omkring deres bankoplysninger. Med disse informationer kan en AISP tilbyde en service, som vil være relevant for dens kunder.

Kort fortalt er en AISP en virksomhed med adgang til bankdata, men som ikke er din bank. En AISP/virksomhed kan få adgang til bankens data og til at behandle den data. Denne proces kræver ikke en særlig aftale med den enkelte bank. På den måde har banker ikke længere monopol på din data i banken.

Dette er blevet muligt efter indførelsen af PSD2, som er et revideret direktiv om betalingstjenester fra EU. Du kan læse mere om, hvad PSD2 er her.

Eksempel på en AISP

Et eksempel på en AISP er Billy. Det betyder, at Billy (med kunders specifikke samtykke) nu kan få adgang til sine kunders bankkonto og fungere som en kontooplysningstjeneste. Et andet eksempel på en AISP er Spiir. De har en app, hvor man kan se, hvad man bruger flest penge på.

Er en AISP sikker?

Ja, det er sikkert at dele sin data. Det er selvfølgelig også helt op til dig, om du vil dele din data med virksomheden. Faktisk er det blevet mere sikkert for dig at dele din data, da PSD2 har indført nogle nye sikkerhedskrav kaldet SCA (Strong Customer Authentication). Med SCA skal en AISP som minimum bruge to oplysninger fra dig i en godkendelsesproces. Disse oplysninger kunne bl.a. være dit telefonnummer, et kodeord, et fingeraftryk osv.

Hvordan bliver jeg AISP?

For at blive en AISP skal man have en særlig licens. En sådan licens kan fås hos de finansielle tilsynsmyndigheder, som er i det europæiske land, virksomheden er i. Billy har f.eks. fået AISP-certificeringen gennem Finanstilsynet.

Hvad er forskellen på en AISP og en PISP

Forskellen på en AISP og en PISP er, at en AISP ikke kan foretage betalinger på vegne af sine kunder. En PISP har både adgang til kundes bankkonto, men kan også foretage betalinger for kunden.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage