Hovedkort - Hvad er et hovedkort?

Et hovedkort er det skattekort, som du bruger til din primære indtægt. Det er her, hvor du kan bruge dit personlige fradrag.

Om du bruger hovedkort eller bikort i din virksomhed, kan du holde styr på virksomhedens økonomi med Billy Regnskabsprogram.

Der findes i alt tre skattekort: et hovedkort, et bikort og et frikort. Et hovedkort bruges ofte af den arbejdsgiver, hvor man primært tjener sine penge hos. Et bikort bruges kun, hvis man arbejder flere steder. Et frikort er det beløb, som du kan tjene uden at betale skat.

Hvor meget er et hovedkort?

Det er meget forskelligt, hvor meget dit hovedkort er på. Hvert år skal du ind og udfylde din forskudsopgørelse, hvor du indtaster, hvor meget du forventer at tjene i det kommende år. Når du har gjort det, beregner Skat din trækprocent og dit fradrag. Det er på dit hovedkort, at du kan bruge dit fradrag.

Hvad er forskellen på hovedkort og bikort?

Et hovedkort er det skattekort, som du bruger, når du har én indtægt. Det er også det skattekort, som du bruger, når du har flere indtægter. Forskellen er blot, at hvis du har flere indtægter, skal du bruge dit hovedkort der, hvor du tjener mest.

Et bikort bliver taget i brug, når du har flere indtægter. Det bliver oftest brugt der, hvor du tjener mindst, og så kører du din hovedindtægt ind på hovedkortet.

Hvad er trækprocenten på hovedkort?

Din trækprocent på dit hovedkort kommer an på, hvor meget du tjener i løbet af et år. Jo mere du tjener, jo højere en trækprocent har du på dit hovedkort. Hvis du tjener mere end 552.500 kroner på et år, skal du betale topskat, og så stiger trækprocenten yderligere. 

Du skal udfylde din forskudsopgørelse, og så kan du finde ud af, hvad trækprocenten på dit hovedkort er. Det er også her, at du kan se, hvor højt et fradrag du har.

Hvor meget kan man tjene på hovedkort?

Du kan tjene lige så meget som du vil på dit hovedkort, da det er der, hvor din primære indtægt kører ind over. Der er derfor ingen begrænsning på, hvor meget du må tjene på dit hovedkort.

Kan to arbejdsgivere bruge hovedkort?

I teorien kan de godt begge to bruge det, ja. Dog kan det give problemer for dig, da du ikke kommer til at betale nok i skat. I praksis er det kun én arbejdsgiver, der må bruge dit hovedkort. Hvis du bruger dit hovedkort samme sted to gange, kommer du til at bruge dit frikort to gange.

Det vil sige, at du kommer til at betale for lidt i skat, hvilket kan give dig en restskat i sidste ende.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage