Hvad er influencer marketing?

Influencer marketing er, når virksomheder markedsfører deres produkt eller brand gennem indflydelsesrige personer med mange og engagerede følgere på de sociale medier.

Brugen af bloggere, Youtubere, kendisser eller Instagrammere bliver kun mere og mere populært i virksomheders marketingstrategi. Det er der en rigtig god grund til. Når virksomheden skaber værdifuldt content i samarbejde med en influent, så opnår de en større påvirkning af deres målgruppe(r), end når budskabet kommer direkte fra virksomheden selv.

Influenterne er en form for brandambassadører, og de har en hel del at skulle have sagt. De har nemlig en trofast skare af følgere, som stoler på og identificerer sig med dem. Derfor har influentens ord oftest også solid gennemslagskraft.

Som virksomhed kan det være en rigtig god forretning at dyrke relationen med de influenter, som taler til netop deres målgruppe(r). Men det springende punkt for succes er at finde et godt match med en eller flere influenter. Når det lykkedes, kan virksomheden opnå mere trafik på deres site og potentielt flere salg.

Det kan influencer marketing også bruges til:

  • Opnå øget kendskab til virksomhedens brand.
  • Inspirere og uddanne potentielle kunder.
  • Nå ud til potentielle kunder, som kan være svære at nå ud til via andre medier.
  • Få influentens følgere til at omtale dit brand og dine produkter.
  • Sparke en produktlancering i gang.
  • Opnå flere reaktioner på de sociale medier.

Influencer marketing kan altså bruges til mange forskellige formål som et led i marketingstrategien.

Sådan fungerer blogger outreach i praksis

Blogger outreach handler i bund og grund om, hvordan du griber din influencer marketing indsats an. Den seriøse virksomhed, som gerne vil have en reel forretning ud af et samarbejde med en influent, lægger en outreach strategi.

En strategi giver en fokuseret søgning efter influenter, og risikoen for et dårligt match mindskes. Det er nemlig ikke helt lige meget, om der er synergi i samarbejdet. Et skævt match med en influent kan i værste fald skade virksomhedens brand.

Sådan kan en outreach strategi gribes an:

  1. Målgruppe: Definér virksomhedens online målgruppe og find ud af, hvem der påvirker dem i købsprocessen.
  2. Find influenter: Udvælg de rigtige influenter, som taler til virksomhedens målgruppe. Man kan screene ud fra det indhold, som influenten lægger op. I sidste ende handler det om, om det er relevant for virksomhedens produkter eller ydelser.
  3. Følg med i content: Følg med i influenternes content - Hvilke emner skriver de om? Hvilke oplæg deler de? Og hvad skriver deres følgere?
  4. Opbyg en relation: Indled en relation med de forskellige influenter - like, del og kommenter eller skriv en mail. Det handler om at få et samarbejde op at køre, så man på et tidspunkt kan præsentere en plan for samarbejdet.
  5. Mål resultaterne: Hold styr på de relationer, der er ved at blive opbygget, og dem der er opbygget. Hvordan kan man udvikle dem, som ikke er blevet til reelle samarbejder endnu? Og hvordan klarer de etablerede samarbejder sig? Når man monitorerer relationerne, kan strategien løbende tilpasses.

Når der er styr på strategien, så er den største udfordring at finde de ‘rigtige’ influenter.

Outreach guide: find en blogger, Youtuber, Instagrammer eller kendis

Når du skal spotte mulige influenter, så kan du begynde med en grovsortering. De findes nemlig i forskellige vægtklasser, hvor det primært er antallet af følgere og pris, som adskiller dem fra hinanden. De kan deles ind i tre segmenter: mikro, makro og mega.

Micro-influenterne med 500-5.000 følgere: Antallet af følgere lyder muligvis ikke af meget. Men de har engagerede følgere som har store ører, når de går til tasterne eller trykker på record-knappen. Derfor kan de være værdifulde brand-ambassadører, som kan løfte i flok. Som virksomhed handler det om at bygge en hær af mikro-influenter. Faktisk kan de levere højere click through rates, end de to større segmenter af influenter ofte kan.

Men hvem er mikro-influenterne?

De er en loyal kunde, en potentielt loyal kunde eller en ansat i virksomheden.

Og hvordan etablerer man samarbejdet?

Mikro-influenterne er ofte de mest loyale ambassadører en virksomhed kan støve op. Samtidig forventer de ikke mere end en et like, en kommentar eller en direkte henvendelse, når relationen skal etableres. Hvis man kan hjælpe dem med noget, er det også en god tilgang. Det kunne fx være en fejl på deres site.

I samarbejdet handler det om at forkæle dem, så de føler sig værdsatte. Virksomheden kan for eksempel lade dem prøve de nyeste produkter ved produktlanceringer og invitere dem med til events.

Makro-influenterne med 5.000+ følgere: Makro-influenterne er dem, som lige er det sejere end os andre. Eller det er i hvert fald de professionelle influenter, som ofte lever af at promovere forskellige brands. Derfor vil en virksomhed også skulle regne med at hive nogle penge op af lommen. Makro-influenterne vil ofte have en agent, som hjælper dem med alt fra at stykke en kampagne sammen til at holde styr på eksekveringen.

Men hvordan får virksomheden lige fat i sådan én?

Makro-influenterne er professionelle, og der er rift om dem. Derfor handler det om at gå direkte til makronerne. Skriv en e-mail med et forslag om et samarbejde, som der er synergi i for begge parter. Beskriv hvad samarbejdet skal gå ud på, og hvad du kan tilbyde.

Det er en god idé at være åben for og lytte til deres idéer i et potentielt samarbejde. De kender nemlig deres følgere allerbedst. Men de frie tøjler skal dog strammes op, hvis det ikke gavner virksomhedens brand.

Mega-influenterne med stjernestatus: Det er de tunge drenge i klassen, som kan levere massiv eksponering for en virksomhed. Ofte er det skuespillere, musikere, YouTube eller sociale medier stjerner.

I samarbejdet med mega-influenterne er det vigtigste, at få lavet en aftale som sikrer virksomhedens opslag ikke drukner blandt andre sponserede opslag. Det går heller ikke, hvis produktet ikke er naturligt implementeret i opslaget. Fordi mega-influenterne er ombejlede, så kommer nogle af dem også til at sige ja til for mange virksomheder. Det kan skade deres troværdighed i forhold til deres følgere, så vælg med omhu.

Hvordan fanger virksomheden en mega-influents opmærksomhed?

De er ikke helt nemme at få fat i, medmindre de bliver tilbudt en ordentlig pose penge. For mange virksomheder er de ikke til at komme i nærheden af. Men når en virksomhed har ressourcerne til at gå ind i et samarbejde, så vil kontakten oftest være med influentens agent. Derfor skal man også forvente en høj grad af professionalisme og klare aftaler.

Bonus tip 1: Hvis du vil gøre det nemmest muligt for dig selv, så start med Instagram. Det er den suverænt mest populære social-platform blandt influenter og virksomheder i Danmark. Derfor kan du forvente at finde flest valgmuligheder her.

Bonus tip 2: Det er også vigtigt, at du undgår influenter, som ugen forinden har omtalt dine konkurrenter. Det kan nemlig virke utroværdigt, og så mister du en stor del af den værdi, som influencer marketing kan give.

Blogger outreach e-mails

Har du hovedpine, over hvordan du stykker en mail sammen til en influent? Så kan du få lidt inspiration og tips her.

Gør det personligt: Nævn altid deres navn og undgå generiske mails. Det kan gøres mere personligt ved at nævne noget fra influentens mange opslag.

Hokus-pokus influenten i fokus: Hjælp dem før du spørger om deres hjælp og hold fokus på dem. Det øger chancerne for at fange deres opmærksomhed. Man kan for eksempel tilbyde dem at dele deres opslag på virksomhedens sociale platforme, eksklusive gratis produkter, deltagelse i events osv. Det skal handle om influenten frem for virksomheden og produkterne. Ellers risikerer man, at de mister interessen eller opfatter henvendelsen som desperat.

Kom til sagens kerne: Vær helt klar i spyttet om, hvad du gerne vil opnå med samarbejdet og skab en win-win approach. Hvis det handler om gæsteblogging, så fortæl om hvor godt dine tidligere indlæg har klaret sig, link til dem og forklar hvordan det kan skabe værdi for deres følgere. Hvis du vil strø lidt ekstra krymmel på kagen, så kan du tilbyde betalt trafik eller lignende. Vigtigst af alt - gør det kort og præcist.

Service links: Skab tillid ved at gøre det nemt for influenten at finde ud af hvem du er. Det gør du ved at indsætte links til virksomhedens hjemmeside, sociale profiler mm.

Selvom det er smartest at lave en personlig mail til en influent, så kommer der alligevel et par eksempler på en outreach mail. Du kan lade dig inspirere af eksemplerne.

Eksempler på en blogger outreach mail

Eksempel 1:

Emnefelt: Fri entré til Fashion Show X for Modern Style Readers

'Hej (navn),

Da jeg googlede fashion shows, faldt jeg over din post:

www.fashion-blog.dk

Du virker til at være lidt af en ekspert på området. Derfor vil jeg gerne tilbyde dig fri entré til Fashion Show X.

Vi (virksomheden.dk) har allerede hjulpet mange mennesker med fashion shows, så ideelt set kunne vi slå pjalterne sammen.

God dag.

Med Venlig Hilsen

(navn, titel, virksomhedsnavn, virksomhedens website, telefonnummer, e-mail)'

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage