Konkurrenceklausul - Hvad er en konkurrenceklausul?

En konkurrenceklausul er en juridisk aftale, der laves for at forhindre en medarbejder i at oprette eller beskæftige sig med en konkurrerende virksomhed ved fratrædelse.

Mangler du hjælp til regnskabet i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis

En konkurrenceklausul laves af dig som arbejdsgiver for at sikre virksomheden mod, at en medarbejder fratræder virksomheden, og bruger fortrolige oplysninger til at opnå konkurrencemæssige fordele i egen eller konkurrerende virksomhed

Hvilke medarbejdere kan omfattes af en konkurrenceklausul?

Det er ikke alle medarbejdere, der kan omfattes af en konkurrenceklausul. For at kunne lave en konkurrenceklausul med en medarbejder kræver det, at der er tale om en særligt betroet medarbejder.

Dette betyder at medarbejderen har kendskab til særligt følsomme data i virksomheden. Dette kan f.eks. være adgang til fortrolige oplysninger omkring regnskab, kundrelationer eller produktudvikling.

Hvad indeholder en konkurrenceklausul?

Når en konkurrenceklausul skal udarbejdes, skal det begrundes hvad det er, der gør den pågældende medarbejder til en særligt betroet medarbejder. En konkurrenceklausul skal udarbejdes skriftligt og det skal beskrives helt konkret, hvad det er der gør at medarbejderen er særligt betroet. 

Ved overtrædelse af konkurrenceklausulen, skal der betales en bod. Størrelsen af denne skal også fremgå på skrift i dokumentet.

Hvad koster det at lave en konkurrenceklausul? 

Yderligere skal det siges, at det ikke er gratis at lave en konkurrenceklausul. Den omfattede medarbejder skal nemlig have kompensation, for at indvirke i en konkurrenceklausul.

Kompensationens størrelse afhænger af klausulens varighed. Hvis den pågældende klausul er gældende i en periode op til seks måneder, skal det i aftalen fermgå, at medarbejderen har krav på en kompensation bestående af minimum 40% af medarbejderens løn.

Er klausulen gældende i op til 12 måneder, skal kompensationen bestå af minimum 60% af lønnen. Kompensationen vil træde i kraft i tilfælde af fratrædelse. 

Hvornår er en konkurrenceklausul gældende?

En konkurrenceklausul kan højst have en varighed på 12 måneder, og træder i kraft ved tidspunktet for fratrædelse. Dette er gældende hvis medarbejderen selv vælger at sige op, eller hvis medarbejderen opsiges grundet misligholdelse af ansættelseskontrakten. 

Det står dog anderledes til, hvis det derimod er arbejdsgiveren der vælger at afskedige medarbejderen. I så fald vil konkurrenceklausulen ophøre i forbindelse med opsigelsen af medarbejderen, såfremt ikke skyldes misligholdelse af ansættelseskontrakten.

Hvad er en kundeklausul?

Ligesom en konkurrenceklausul, kan du som arbejdsgiver også udarbejde en kundeklausul. En kundeklausul er en aftale om, at en medarbejder ved fratrædelse ikke må udnytte kontakter til at udføre arbejde for tidligere arbejdsgivers kunder. 

Kundeklausuler er især relevante indenfor salgsbranchen, hvor der er meget direkte kontakt med mange kunder. Modsat konkurrenceklausulen, vil kundeklausulen dog stadig være gældende i forbindelse med en fyring.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage