Overarbejde - Hvad er overarbejde?

Overarbejde forekommer, når du arbejder mere end de aftalte timer som er defineret i din ansættelseskontrakt. Det kan også forekomme, hvis det involverer arbejdstimer uden for den aftalte arbejdstid f.eks. weekender og helligdage. 

Du kan lave dit regnskab i Billy Regnskabsprogram.

Som arbejdsgiver kan du i nogle tilfælde være nødsaget til at pålægge dine ansatte overarbejde. Det kan du gøre i visse tilfælde, og der skal dine medarbejdere kunne give dig en gyldig grund for, hvis de ikke kan udføre det medarbejde, som du beder om.

Hvorfor kan der forekomme overarbejde?

Der kan være mange grunde til, at der kommer overarbejde i virksomheder. Det kan eksempelvis være, hvis det er sommerferie, og der er mange, der har ferie på samme tid. Det kan også være, hvis mange i afdelingen er syge, og der så er brug for, at der er andre, der træder til og arbejder mere. Grundene kan være mange men ofte vil det skyldes manglende arbejdskraft i virksomheden, sygdom og uventet efterspørgel. 

Hvad er reglerne for overarbejde?

Det kan være ret kompleks, når det kommer til reglerne for overarbejde. Det bedste du kan gøre er at kontakte din fagforening, så de kan rådgive dig til, hvordan du navigerer bedst muligt i det.

Dog er det sådan, at man som arbejdsgiver godt kan pålægge sine ansatte overarbejde. Det gælder dog ikke i alle tilfælde, og det kan godt variere fra arbejdsplads til arbejdsplads, hvad der er lovligt at gøre.

Det er sådan, at når man pålægger sine ansatte overarbejde, så skal de selvfølgelig også blive betalt for det. Det er lige meget, om de er fuldtid eller deltid. Der er nogen, der enten lader deres medarbejdere afspadsere.

Det betyder, at den tid de har overarbejde, får de fri i en anden ende. Det kan også være sådan, at de bliver betalt ekstra for de timer, de har overarbejde.

Hvornår har man ret til overarbejde?

Du kan ikke påkræve at få overarbejde medmindre, at det er noget, der er angivet i din kontrakt. Det er som udgangspunkt den arbejdstid, der er angivet i din kontrakt der gælder. Det er den arbejdstid, der også skal afspejle den mest almindelige arbejdsuge for dig.

Hvor meget får man for overarbejde?

Det kommer helt an på, hvad der står i ens kontrakt, og hvilken overenskomst som man arbedjer under. I nogle tilfælde får man en vis procentdel mere i løn i de timer, der kommer på ekstra. Derfor kan det for mange være meget attraktivt at få overarbejde, da det kan være en stor økonomisk gevinst.

Der er også nogle tilfælde, hvor man får afspadsering, når man arbejder for meget. Det er meget almindeligt blandt fuldtidsansatte, og man afspadserer typisk i hele arbejdsdage som kompensation.

Hvor meget overarbejde må man have?

Disse regler kan godt være forskelligt fra branche til branche. Dog lyder hovedreglerne, at man ikke må arbejde over mere end gennemsnitligt 48 timer om ugen fordelt over en periode på 4 måneder. Dette gælder både, hvis medarbejderen er blevet tvunget til overarbejde eller selv er gået med til det.

Hvad er forskellen på overarbejde og merarbejde?

Det kan umiddelbart godt lyde som to ord for det samme, men det er det dog ikke. Man skal nemlig skelne mellem fuldtidsansatte og deltidsansatte i den her sammenhæng. Det er sådan, at når en fuldtidsansat skal arbejde mere end først planlagt, så bliver det kaldt for overarbejde. 

Lad os antage, at der er en medarbejder, der arbejder 22 timer om ugen. Den person skal i en periode arbejde en håndfuld timer mere om ugen, så det bliver en uge på 27 timer. De ekstra fem timer der kommer på bliver kaldt for merarbejde.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage