Hvad er en råbalance?

Hvad er en råbalance? 

En råbalance er virksomhedens foreløbige resultatopgørelse og balance. Som betegnelsen antyder, så er det en råkladde for regnskabet - inden tallene bogføres endeligt.

Råbalancen opgøres i debet/ kredit. Her vil indtjening stå som minus og omkostningerne som plus. Det er også kendt som det dobbelte bogholderi. Debet og kredit skal stemme overens. Når de gør det, så stemmer regnskabet, og råbalancen er klar til godkendelse. 

Typisk vil råbalancen blive lavet af bogholderen eller revisoren. Det er ejeren eller den øverste økonomiansvarlige i virksomheden, som godkender tallene. 

Det er vigtigt at have tungen lige i munden, når råbalancen godkendes. Der kan jo ske fejl, når overskuddet eller underskuddet opgøres. Råbalancen er skridtet før tallene bogføres, og derfor er det en mulighed for at spotte potentielt forkerte/ manglende tal. Men det er mere end blot en mulighed for at spotte fejl fx kan det give anledning til løbende evaluering af virksomhedens aktiviteter. Råbalancen kan altså bruges til noget... 

Hvad bruger du egentlig råbalancen til? 

Økonomisk performance: Det vigtigste tal for de fleste virksomhedsejere er, om der er overskud eller underskud. Det afslører råbalancen… som virksomhedsejer har du nok allerede en fornemmelse for, hvordan virksomheden klarer sig overordnet økonomisk, men råbalancen giver en opdatering sort på hvidt. 

Undgå et skråplan: Du kan bruge råbalancen til lidt mere end den økonomiske performance. Du kan bruge tallene til at evaluere på virksomhedens aktiviteter. 

Når du løbende sammenholder tallene i råbalancen med budgettet, så kan du opdage/ undgå at virksomhedens økonomi tager en uheldig drejning. Du kan med råbalancen identificere hvilke poster, som kommer ud på et skråplan. Det kan du bruge til at rette op på tingene i tide f.eks. ved at sikre rettidig betaling fra kunderne eller overvåge eventuelle rabbatters indflydelse på overskuddet. 

Råbalancen opdateres typisk hvert kvartal - i hvert fald for mindre virksomheder. Så der er god mulighed for at sikre et løbende og gennemarbejdet regnskab. 

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage