Hvad er dobbelt bogføring?

Dobbelt bogføring eller dobbelt bogholderi er et princip, hvor hver transaktion skal bogføres to gange. Det betyder, at det samme beløb skal bogføres både i debet og i kredit for at holde styr på regnskabet. Når man anvender metoden dobbelt bogføring er det vigtigt, at man bogfører lige store beløb på debetsiden og kreditsiden. Det vil sige, at debetsaldoen og kreditsaldoen altid skal vise det samme beløb. Derfor er det en god idé løbende at holde øje med, at summen af debet og kredit altid er den samme.

Det er ikke et krav, at man skal benytte dobbelt bogføring i sin virksomhed, men de fleste virksomheder anvender dog denne metode i dag.

I det dobbelte bogholderi princip skal virksomhedens transaktioner inddeles i fire forskellige driftskonti. De fire forskellige driftskonti ser således ud:

  • Omkostningskonto: viser virksomhedens omkostninger i regnskabsåret.
  • Indtægtskonto: viser virksomhedens omsætning i regnskabsåret.
  • Aktivkonto: viser virksomhedens aktiver.
  • Passivkonto: viser virksomhedens passiver.

Omkostningskontoen og indtægtskontoen hører til virksomhedens resultatopgørelse.

Det er forskelligt, hvorvidt du skal debitere eller kreditere, da det afhænger af posteringstypen for den enkelte postering. Hver gang du krediterer og debiterer på en konto, laver du en postering.

Hvad er debet og kredit?

Debet og kredit udgør hver sin side af resultatopgørelsen og balancen. Debet er et udtryk, man bruger, når penge sættes ind på kontoen. Kredit er derimod et udtryk, man bruger, når penge forlader kontoen. Du kan læse mere om, hvad debet og kredit er her.

Eksempel på dobbelt bogføring

Hvis en virksomhed eksempelvis køber ind for 1000 kr. til sit varelager, bliver beløbet betalt fra kassen. Derfor skal der krediteres 1000 kr. i kassen, da kassen er at finde under aktiver i balancen. Derudover skal der debiteres 1000 kr. under varelager, da der er tale om en udgift. Sommetider skal moms også indregnes i bogføringen. Det vil se således ud:

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Fik du svar på dit spørgsmål?

Billy regnskabsprogram crying logoBilly regnskabsprogram logoBilly regnskabsprogram happy logo

Billy Regnskabsprogram og laptop frontpage billede

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.