Transaktion - Hvad er transaktion?

Transaktioner finder sted hver gang du køber eller sælger noget. En transaktion involverer en overførsel af økonomisk betydning, der medfører en nedskrivning af købers bankkonto og en opskrivning af sælgers bankkonto. 

Med Billy kan du automatisk importere dine transaktioner og nemt afstemme din bank. Prøv Billy gratis.

Når du bogfører, registrerer du systematisk transaktioner i dit regnskab. Uanset hvor mange transaktioner din virksomhed har, skal du have en rutine for, hvordan du bogfører dem. 

Transaktioner i virksomheder

Uanset om din virksomhed er en enkeltmandsvirksomhed eller et aktieselskab, vil der være transaktioner, der skal registreres i regnskabet. Eksempler på forskellige typer af virksomhedstransaktioner vedrører:

  • Transaktioner fra salg og køb
  • Transaktioner fra lønafregning
  • Transaktioner fra værdipapirer

Bogføring af transaktioner

Alle danske virksomheder er omfattet af bogføringsloven, og har derfor pligt at bogføre alle transaktioner. Når du bogfører transaktioner, registrerer du systematisk transaktioner i dit regnskab. Ifølge bogføringsloven skal virksomheder bogføre transaktioner nøjagtigt, og hurtigst muligt efter transaktionen finder sted. Dette kan med fordel gøres ved hjælp af et regnskabsprogram som Billy, der giver dig et samlet overblik over din virksomheds økonomi. 

Procedurer for transaktioner

Ifølge den nye bogføringslov skal alle virksomheder der er omfattet af de nye regler udarbejde en beskrivelse af virksomhedens procedurer for transaktioner. Dette indebærer en beskrivelse af, hvordan virksomheden registrerer transaktioner og sikrer, at det gøres korrekt. Desuden skal det fremgå, hvem de ansvarlige medarbejdere er. Beskrivelsen skal gemmes, og fremvises hvis myndighederne efterspørger det. 

Hvad er en kontrolleret transaktion?

Kontrollerede transaktioner omfatter handelsmæssige eller økonomiske transaktioner mellem selskaber og nærtstående personer, hvor personen eller selskabet har en bestemmende indflydelse over et andet selskab. Det er fx tilfældet, når en person der ejer et anpartsselskab skal bestemme, hvor meget der skal udbetales i løn.

Når en kontrolleret transaktion finder sted, er der altså tale om en transaktion, hvor en part har bestemmende indflydelse over et selskab. Man får bestemmende indflydelse, hvis man ejer mere end 50% af kapitalen i selskabet. 

Forskellen på transaktioner og posteringer

Man kan nemt komme til at forveksle transaktioner og posteringer, men der er dog en forskel. Posteringer finder sted hver gang en transaktion bogføres i regnskabet. Med andre ord er en postering den aktivitet der sker, når en transaktion registreres i regnskabet.

For at tjekke op på om transaktioner og posteringer stemmer overens i et regnskab, er afstemning et vigtigt værktøj. Når du afstemmer, sikrer du, at du har fået alle posteringer med, og at de er bogført korrekt. Med en bankafstemning sammenligner du fx virksomhedens bogførte indtægter og udgifter med bank transaktionerne fra kontoudtoget. 

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage