Hvad er en Stakeholder?

Stakeholdere er ”interessenter”, og betegnelsen for de personer, grupper eller organisationer der har en interesse i en bestemt virksomhed. Det er vigtigt at have en forståelse for, hvem ens stakeholdere er, da de kan blive påvirket af virksomhedens handlinger. På den anden side kan stakeholdere også have en påvirkning på virksomheden, positivt, såvel som negativt. En virksomhed må derfor danne sig et overblik over, hvilke stakeholdere den har omkring sig.

Hvem er en stakeholder?

Man kan opdele stakeholdere i to forskellige grupper. Disse kategoriseres som enten interne eller eksterne stakeholdere. Interne stakeholdere er dem, der er involveret direkte i virksomhedens drift, mens eksterne ikke er direkte involveret i virksomhedens drift.

Interne stakeholdere:

  • Medarbejder
  • Ledelsen

Eksterne stakeholdere:

  • Kunder
  • Leverandører
  • Det offentlige

Hvad er forskellen på en stakeholder og en shareholder?

En shareholder er en person, som har investeret kapital i en virksomhed, hvilket betyder at de ejer en del af virksomheden. Disse kendetegnes også som aktionærer på dansk. Stakeholdere derimod udviser en interesse i virksomheden, som ikke kun er finansiel. En tommelfingerregel man kan skrive sig bag øret, er, at en shareholder som regel altid er stakeholder, hvorimod en stakeholder ikke nødvendigvis er en shareholder.

Hvad er stakeholder value og shareholder value?

Stakeholder value er, når en virksomhed vælger at placere deres fokus på de forskellige interessenter, der har en forbindelse til virksomhedens generelle tilstedeværelse. Shareholder value er, når en virksomhed vælger at fokusere på at skabe det størst mulige overskud, og på den måde fokusere på dens aktionærer.

Det er vigtigt for virksomheder at gennemgå, hvilken af disse tankegange de vælger at vægte højst. Har en virksomhed behov for at forbedre deres goodwill, kunne de fx fokusere mere på deres stakeholdere, frem for deres shareholdere.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage