Hvor står din virksomhed i virkeligheden økonomisk?

Billy regnskabsprogram forfatter

Victoria Naugle

31. januar 2013

Har du nogensinde hørt udtrykket ”Du kan ikke komme derhen, hvor du vil være, hvis ikke du ved, hvor du er”? Det er så sandt, så sandt – både generelt i livet, men i den grad også i erhvervslivet.

I mange virksomheder er man ret tilbageholden med at bruge penge på infrastruktur og mange mener, at det ikke er nødvendigt at spendere mere end det absolutte minimumsbeløb på dette område – og det er noget man ser i både store og små virksomheder. I nogle virksomheder går dette blot ud på, at man en gang om året afleverer en stor kasse fyldt med bilag til nogen, som kan lave ens årsopgørelse, i andre virksomheder handler det mere om at sørge for at holde antallet af finanskonti så lavt som muligt.

I forhold til økonomisk rådgivning, så vil den bedste af slagsen fortælle dig, at det er vigtigt, at overveje de fordele der er ved at implementere de rigtige processer i din virksomhed – altså processer, som kan opfylde de behov, du har både i nu og i fremtiden. Gør du det, får du overblik over økonomien i din virksomhed og du vil dermed bl.a. kunne forebygge ubehagelige, bratte opvågninger og gøre det af med dækningsløse checks. Og ser man det fra den vinkel, så kunne det måske være smart at bruge lidt mere end blot minimumsbeløbet på infrastruktur.

Når du implementerer en proces, så sørg for at overveje følgende punkter:

 1. Brug software. Et godt program hjælper med at reducere antallet af fejl, det giver dig nogle rammer, som du kan arbejde indenfor og indeholder ofte foruddefinerede rapporter.

 2. Gør dit hjemmearbejde. Måske mener du ikke, at du har råd til at bruge den tid, det tager at gøre forarbejdet, men det er en fælde, som du gør klogt i at undgå at falde i, for når forarbejdet er gjort, kan du fokusere på dine resultater. Alternativet er, at du hver måned skal bruge masser af tid på at lave de samme rapporter som i sidste måned eller manuelt opdatere dine regneark. Husk på, at selv den mest hærdede revisor laver fejl ved manuelt arbejde.

 3. Se ud i fremtiden. Når du skal afgøre, hvad der er rigtigt for din virksomhed, så tænk på, hvor du regner med at være om et par år. Der findes mange forskellige løsninger, som både er skalerbare og til at betale. Overgangen til et nyt system kan tage tid og være dyr og derfor er det vigtigt, at man har et regnskabssystem, som tillader vækst.

 4. Sammenhæng er vigtigt – meget vigtig. Sørg for, at du hele tiden bruger samme fremgangsmåde. Mange virksomheder formår ikke dette og resultatet er ofte, at de hele tiden kæmper rundt med rapporter, der ikke giver mening. Dette spilder en masse tid og penge. Oveni det begrænser det din evne til at træffe fornuftige beslutninger for din virksomheds fremtid, baseret på historiske aktiviteter, men værre endnu, du kan endda risikere at komme til at træde helt ved siden af, fordi den beslutning du har taget, er baseret på information, der er fyldt med fejl.

 5. Automatiser, automatiser, automatiser. Undgå manuelle processer så meget som overhovedet muligt. Den første måde at gøre dette på, er ved at følge punkt 1 herover: brug software. Et godt program kan udføre mange af dine manuelle processer for dig. I stedet for manuelt at indtaste kontoudtog, så download dem fra din netbank. Gør brug af automatiske betalinger hvor det er muligt. Mange af de administrative opgaver, der er en nødvendig del af dit regnskab, kan nemt og billigt automatiseres – og det sparer dig masser af tid.

 6. Spørg andre om råd. Der er mange gode råd derude, som er helt gratis. Forskellige sociale medier gør det nemmere end nogensinde at få råd om økonomi fra eksperter – uden at det koster dig noget. På denne måde kan du også lære direkte fra eksperterne selv.

Så hvorfor betyder alt dette noget? Det betyder noget fordi..

 • Du skal vide hvor du i virkeligheden står, hele tiden. Ville det ikke være forfærdeligt, hvis du kom på arbejde en dag og fandt ud af, at du er godt i gang med at tabe penge og det er tvivlsomt, om du overhovedet kan klare den? Så tænker du måske ”Seriøst, så skal man godt nok være temmelig hovedløs”, men det er der desværre mange, der er, for det sker hele tiden. Der er så mange, som følger deres følelser i stedet for deres facts. Måske synes de ikke, at facts er så vigtige. Eller måske er de direkte bange for at vide, præcist hvor skidt det står til og undgår derfor emnet fuldstændigt.

Det er vigtigt hele tiden at vide, nøjagtigt hvor du står økonomisk, da dette giver dig tid til at lave ændringer, hvis det er nødvendigt. Går det godt, har du mulighed for at investere i infrastruktur eller andet, men uanset hvad, så har du alt at vinde og intet at tabe ved at sørge for hele tiden at have det store overblik over din virksomheds økonomi.

 • Dit regnskab skal revideres. Hvad er værre end en revision? En revision, når der ikke er orden i regnskabet! Sker dette, skal du bruge uanede mængder af ressourcer for at blive klar til revisionen. Spar tid, penge og grå hår ved hele tiden at have orden i tallene.

 • Du får brug for finansiering. Når du vil låne penge, hvad er så det første banken vil se? Dine kontoudtog, selvfølgelig. Mange virksomheder har brug for lån for at kunne udvide eller for at komme helskindet igennem hårde tider. Men der er ingen, der vil låne dig penge, hvis ikke der er orden i dit regnskab.

 • Du vil gerne vide, hvor du kan forbedre dig. Ville det ikke være fantastisk at kende bruttoavancen på det produkt, du sælger mest af? Men hvad nu hvis du tror, du ved, hvad det er, men ikke har et godt regnskabsprogram, der kan bekræfte dette for dig – og du tager fejl? Det ville absolut være meget, meget skidt. Måske er det produkt, som du bruger mest tid på at sælge, faktisk samtidig det produkt, der har den laveste avance. Er det tilfældet, skal du nok overveje at se på, hvordan du kan forbedre overskuddet eller begynde at fokusere på noget andet.

 • Du har investeret en masse i din virksomhed. Og dette er nok den vigtigste grund, for de fleste iværksættere lever og ånder for deres virksomhed. Beskyt din investering og alt det du har arbejdet så hårdt for – det, der gør, at du har mad på bordet og tag over hovedet.

Det bedste økonomiske råd du kan få, er at tage ovenstående punkter i betragtning og bruge dem til at forbedre din virksomhed. Det er dog desværre noget, som mange iværksættervirksomheder ikke gør – og der er nogle, der betaler en meget høj pris for det. Sørg for at du ikke er en af dem.

Artiklen er oversat fra engelsk, skrevet af Victoria Naugle og findes også på vores amerikanske blog under titlen Financial Advice: What Really Matters, and Why.