Crowdfunding har i flere år været en alternativ vej til kapital for iværksættere og mindre virksomheder. Men markedet er under forandring. I 2024 oplevede især egenkapitalbaseret crowdfunding et markant fald, mens lånebaseret crowdfunding voksede. Samtidig træder nye regler i kraft fra 2025, som kan ændre billedet igen, og give særligt anpartsselskaber (ApS’er) nye muligheder for at rejse kapital.
Equity-crowdfunding i modvind
Egenkapital-crowdfunding – hvor virksomheder tilbyder ejerandele til en bred gruppe investorer – har været populært blandt startups med vækstambitioner. Aktiviteten er i 2024 dog faldet med hele 80 % sammenlignet med 2023.
Flere faktorer har spillet ind:
- Strammere EU-regler kræver nu særlig tilladelse for platformene, hvilket har begrænset udbuddet.
- Øget kompleksitet i prospektkrav og dokumentation har gjort det sværere for mindre virksomheder at komme i gang.
- Nogle større platforme har trukket sig fra det danske marked.
Det har efterladt equity-crowdfunding som en finansieringsform i midlertidig tilbagegang, selvom behovet for kapital stadig er stort.
Lån i fremgang
Modsat har lånebaseret crowdfunding vist sig mere robust. Her låner mange privatpersoner penge ud til virksomheder – uden at få ejerandele, men mod rente og tilbagebetaling over tid.
I 2024 steg denne form for crowdfunding med over 20 %, drevet af platforme som Lendino og øget efterspørgsel på alternative finansieringsformer, der ikke kræver sikkerhed eller bankgodkendelse.
For mange virksomheder er det blevet en mere enkel og hurtig vej til kapital – særligt når behovet er konkret og tidsafgrænset.
Stift selskab gratis med Billy
Billy tilbyder, i samarbejde med The Ramp, at du kan tilbyde dit selskab kvit og frit gennem os, så du kan få den helt rigtige start på dit eventyr som iværksætter.
Nye regler i 2025: Equity-crowdfunding kan få comeback
Selvom equity-crowdfunding har haft det svært, kan nye lovændringer, der trådte i kraft 1. januar 2025 ændre landskabet:
- ApS’er får lov til at udbyde ejerandele til offentligheden – en mulighed, som tidligere kun har været forbeholdt aktieselskaber (A/S).
- Kapitalkravet er blevet halveret fra 40.000 kr. til 20.000 kr., hvilket gør det billigere at starte og udvide en virksomhed.
- Crowdfunding-platforme får bedre juridisk ramme til at understøtte mindre selskaber i udbud af ejerandele.
Disse ændringer kan betyde et comeback for equity-crowdfunding, nu med langt flere virksomheder, der kan benytte modellen, uden at skulle ændre selskabsform eller hente ekstern kapital i traditionel forstand.
Hvad betyder det for din virksomhed?
Hvis du står med et behov for kapital, er det vigtigt at forstå, hvordan markedet har ændret sig og hvilke muligheder der ligger foran dig:
- Lån via crowdfunding er lige nu den mest tilgængelige og aktive mulighed.
- Egenkapitalfinansiering via crowdfunding er udfordret nu – men er blevet lettere i 2025, især hvis du driver et ApS.
Uanset model, kræver det planlægning og overblik over din økonomi og din historie. Det er det, potentielle investorer eller långivere vil forstå.