Sådan bogføres gaver til forretningsforbindelser

Dato:18. oktober 2022
Læsetid:2 minutter

Har din virksomhed givet gaver ud til forretningsforbindelser? Du skal være opmærksom på reglerne indenfor gavegivning, da reglerne ikke er ligetil. Der er nemlig regler for beskatning af gaver alt efter modtageren og beløbet på gaven.

Der er f.eks. forskel på gaver som bliver givet til forretningsforbindelser og gaver til medarbejdere i virksomheden. Derudover er der også forskellige regler alt efter typen af gave. En generel regel er, at der ingen momsfradrag for gaver, uanset modtager.

Vi vil i denne artikel forklare om gaver til forretningsforbindelser.

Momsregler for gaver til forretningsforbindelser

Når du giver gaver til forretningsforbindelser, skal du være opmærksom på om du ikke kan få momsfradrag for gaven. Ifølge SKAT kan man ikke få momsfradrag på gaver til forretningsforbindelser. Der kan dog være forskellige regler for skattefradraget for gaverne alt efter modtageren.

Dog kan gaver til kunder godt være fradragsberettiget, hvis de kan klassificeres som reklameartikler som har en beløbsgrænse på 100 kr. pr. stk eksklusiv moms og som er med firmaets logo på. Du kan læse mere om dette i vores artikel om merchandise.

Skatteregler for gaver til forretningsforbindelser

Hvis du køber en gave til en forretningsforbindelse er der forskel på skattefradrag, alt efter om forretningsforbindelsen er dansk eller udenlandsk. Hvis forretningsforbindelsen er fra Danmark, vil du kun kunne få kvart skattefradrag for udgiften. Hvis forretningsforbindelsen er fra udlandet, kan du få fuld skattefradrag for udgiften til gaven.

Der gælder dog regler for beløbsgrænsen for gaver til forretningsforbindelser. Og denne beløbsgrænse er den gældende grænse for reklameartikler (repræsentation), hvilket er 100 kr. pr. stk. Så hvis du køber en gave til en forretningsforbindelse for mere end 100 kr. pr. stk., vil du kun kunne få kvart skattefradrag og ingen momsfradrag.

Sådan bogføres gaver til forretningsforbindelser

Vi giver her et eksempel på en gave til en forretningsforbindelse som har kostet mere end 100 kr.

• Vælg Bogføring → Kassekladde
  • Skriv dato, upload bilag og lav beskrivelse. Skriv f.eks. Gave til forretningsforbindelse så du ved hvem gaven er gået til.
  • Vælg konto 1650 - Repræsentation
  • Vælg momssatsen Momsfrit (0%)
  • Skriv beløb i debet
  • Vælg modkonto
  • Klik Godkend alle