Sådan håndterer du viderefakturering i Billy

Forfatter:Mathias Anker Droob
Dato:18. april 2023
Læsetid:3 minutter

Der kan være situationer hvor du har lagt ud for en omkostning i forbindelse med en opgave til en kunde. Altså omkostninger, som du har lagt ud for, men som skulle have været betalt af din kunde. Disse udlæg kaldes viderefakturering og vi vil i denne guide gennemgå reglerne omkring viderefakturering og hvordan det håndteres i Billy.

Regler for viderefakturering

Man skal være bevidst om de forskellige regler inden man laver en viderefakturering - det har nemlig betydning for om der er moms eller ikke moms på viderefaktureringen:

Følgende regler skal være overholdt før at der er tale om et udlæg til viderefakturering:

 • Bilaget skal være i din kundes navn
 • Der må ikke være gevinst på udlægget
 • Kunden skal have de originale bilag

Der skal ikke moms på viderefaktureringen, hvis udlægget overholder de ovenstående regler.

Dog skal der heller ikke moms på viderefaktureringen hvis købet er momsfritaget, dette gælder også selvom købet ikke overholder de ovenstående regler for viderefakturering. (Det er eksempelvis ved tog, taxa eller fly).

Der skal moms på viderefaktureringen, hvis udlægget ikke overholder de ovenstående regler for viderefakturering og hvis der er moms på købet. I disse tilfælde er der nemlig kun tale om et varekøb, som du sælger videre til dine kunder. Her skal købet blot oprettes som normalt, og kunden skal faktureres som hvis det var salg af egne varer eller ydelser.

Viderefakturering af kørsel

Ved viderefakturering af kørsel skal der også moms på. Her er der nemlig ikke tale om et udlæg men blot et normalt produkt som du sælger til din kunde. Prisen kan man finde ved at benytte statens takster, men prisen kan også aftales på anden vis med kunden. I denne guide forklarer vi nærmere om viderefakturering af kørsel.

Sådan håndteres viderefakturering i Billy

Før at man kan foretage viderefaktureringen skal der oprettes to konti i kontoplanen. Her kan du se hvordan du gør det.

Der skal oprettes én konto som vi benytter til at bogføre faktureringen på og én konto som vi benytter til at bogføre købet på.

Konto til fakturering:
Konto til udlæg:

Bogføring af købet skal oprettes som normalt - hertil skal den nye oprettede konto “1255 Udlæg til viderefakturering” benyttes:

Før at man kan oprette viderefaktureringen, skal der oprettes et produkt som vi benytter på fakturaen:

 • Opret produkt
 • Brug den nye konto "1155 faktureret udlæg"
 • Sæt produktet til Momsfrit

Nu har du oprettet produktet og vi er nu klar til at oprette fakturaen til kunden, hvor vi kan tilføje viderefaktureringen. Hertil skal det nævnes at det er vigtigt at huske, at vedhæfte kvitteringerne for købet.

 • Opret faktura
 • Indsæt kunde
 • Tilføj produktet vi lige har oprettet
 • Indtast prisen
 • Tryk Godkend

Du har nu oprettet viderefakturering til en kunde.

Der findes også andre former for udlæg:

Udlæg fra medarbejdere kan du læse om her

Udlæg i enkeltmandsvirksomheder kan du læse om her