ÅOP - Hvad er ÅOP?

ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Med ÅOP får du oplyst, hvor dyrt et lån er for dig om året, idet du får oplyst alle omkostninger i procent på lånet.

Vil du have hjælp med at holde styr på økonomien i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

Man får oplyst ÅOP, når man optager et lån enten i banken, eller når man køber et produkt på afbetaling. 

Hvad bruges ÅOP til?

Når der er planer om at optage et lån, vil de fleste se efter, hvor de kan få den laveste rente. Der er dog flere omkostninger forbundet med et lån, end bare renten, og det er her, at ÅOP kan være nyttigt. 

ÅOP giver et overblik over de samlede udgifter, der er forbundet med et lån, herunder renter, gebyrer og stiftelsesomkostninger mm. På den måde gør ÅOP det lettere at kunne sammenligne et lån med et andet, for at finde ud af hvilket lån, der bedst kan betale sig for dig.

Hvad indgår i ÅOP?

Der er flere omkostninger end blot renten, når man låner penge. Det omfatter blandt andet stiftelsesomkostninger, som kommer udover renten.

For eksempel kan et firma reklamere med et rentefrit lån, men her skal du være opmærksom på, at stiftelsesomkostningerne kan være høje, hvilket i sidste ende kan give dig en høj ÅOP. Det kan derfor bedre betale sig at kigge på ÅOP’en hver gang, for at danne sig et helhedsbillede af låneaftalen.

Dog skal du være opmærksom på, at der i ÅOP også indregnes flere gebyrer, som kun skal betales én gang i løbet af lånetiden. Derfor skal man ikke se ÅOP’en som den faste årlige udgift på lånet, men som lånets fulde omkostninger i gennemsnit per år.

Hvad betyder løbetid for ÅOP?

Dine lån kan have enten en lang eller en kort løbetid, hvilket har en betydning for, hvordan lånets ÅOP kommer til at se ud. Det er derfor værd at være opmærksom på løbetiden, når du ser på lånets ÅOP. 

En lang løbetid vil typisk have en lav ÅOP, idet der er lavere årlige omkostninger, når lånet er fordelt over en længere periode. Lånet på den lange løbetid kan dog i sidste ende vise sig at være dyrere, selvom ÅOP’en er lav. 

Derfor er det vigtigt, at man også kigger på renten, for at se hvor mange renteår der er tale om med den pågældende rente. Er det en høj rente med en løbetid på tre år, kan lånet derfor vise sig at være billigere end et lån med løbetid på 10 år, for så skal den samme rente betales flere år i streg.

Når du skal sammenligne lån, er det derfor bedst at kigge på lån med præcis samme løbetid.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage