BillypediaHvad er ÅOP?

Hvad er ÅOP?

Man får oplyst ÅOP, når man optager et lån enten i banken, eller når man køber et produkt på afbetaling. Der er nemlig flere omkostninger end blot renten, når man låner penge. Det omfatter blandt andet stiftelsesomkostninger, som kommer udover renten. Med ÅOP får du oplyst, hvor dyrt lånet er for dig om året, idet du får oplyst alle omkostninger i procent på lånet. Det gør det lettere at kunne sammenligne et lån med et andet, for at finde ud af hvilket lån, der bedst kan betale sig for dig.

Renter er ikke alt, når du skal låne

For eksempel kan et firma reklamere med et rentefrit lån, men her skal du være opmærksom på, at stiftelsesomkostningerne kan være høje, hvilket i sidste ende kan give dig en høj ÅOP. Det kan derfor bedre betale sig at kigge på ÅOP’en hver gang for at danne sig et helhedsbillede af låneaftalen.

Dog skal du være opmærksom på, at der i ÅOP også indregnes flere gebyrer, som kun skal betales én gang i løbet af lånetiden. Derfor skal man ikke se ÅOP’en som den faste årlige udgift på lånet, men som lånets fulde omkostninger i gennemsnit per år.

Lån på lang løbetid kontra kort løbetid

Vær også opmærksom på, om ÅOP’en er beregnet på en lang løbetid eller kort løbetid. En lang løbetid vil typisk have en lav ÅOP, idet der er lavere årlige omkostninger, når lånet er fordelt over en længere periode. Lånet på den lange løbetid kan dog i sidste ende vise sig at være dyrere, selvom ÅOP’en er lav. Derfor er det vigtigt, at man også kigger på renten, for at se hvor mange renteår der skal tages med den pågældende rente. Er det en høj rente med en løbetid på 3 år, kan lånet derfor vise sig at være billigere end et lån med løbetid på 10 år, for så skal den samme rente betales flere år i streg.

Når du skal sammenligne lån, er det derfor bedst at kigge på lån med præcis samme løbetid. På den måde bevarer du overblikket. Står du alligevel overfor at skulle vælge mellem lån på lang eller kort løbetid, må du finde lommeregneren frem og finde ud af hvilket lån der giver dig flest omkostninger i alt i sidste ende.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage