Acontoskat - Hvad er acontoskat?

Har din virksomhed haft overskud det seneste indkomstår, skal du betale acontoskat. acontoskat kan det ses om en forudbetaling af virksomhedens selskabsskat.

Vil du have hjælp med bogføring af acontoskat? Det kan du nemt gøre i Billys Regnskabsprogram. Prøv Billy gratis.

Acontoskat er en skat der kun vedrører virksomheder. Da acontoskatten fungerer som en forudbetaling, bliver den fratrukket den endelige selskabsskat som virksomheden skal betale. 

Hvilke virksomheder skal betale acontoskat?

Har din virksomhed haft overskud de seneste indkomstår, så er virksomheden forpligtet til at betale acontoskat. Du vil få en besked fra SKAT med information omkring, hvor meget din virksomhed skal betale.

Har din virksomhed omvendt ikke genereret overskud de forgange indkomstår, eller er virksomheden nystiftet, slipper du for at betale acontoskat. 

Hvordan bliver acontoskat beregnet?

Når en virksomheds acontoskat skal beregnes, foregår dette helt automatisk. Udregningen fungerer på den måde, at den selskabsskat virksomheden har betalt de tre seneste regnskabsår sammenlægges, hvorefter acontoskatten kommer til at udgøre 50% af den gennemsnitlige skat. 

Betales der for meget i acontoskat, opstår der tilgodehavende skat. Hvis der omvendt betales for lidt i acontoskat, vil der opstå skyldig skat.

Hvornår skal acontoskatten betales?

Er din virksomhed blevet pålagt at betale acontoskat, skal denne betaling finde sted to gange i løbet af året i lige store rater. 

Betalingsfristerne for acontoskat var i 2022 henholdsvis 21. marts og 21. november. 

Når det er tid til at betale acontoskat, modtager du en besked fra Skattestyrelsen via e-boks. I denne besked vil betalingsfristen for indbetaling også fremgå. Du skal være opmærksom på, at betalingen ikke sker automatisk, men at skatten aktivt skal indbetales på Skat.dk

Det er vigtigt at betalingen for acontoskat finder sted på den præcise betalingsdato som er angivet. Betaler du for tidligt, risikerer du at pengene bliver sendt tilbage, og hvis du betaler for sent, bliver beløbet pålagt gebyrer og renter.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage