BillypediaHvad er et regnskabsår?

Hvad er et regnskabsår?

Et regnskabsår følger typisk det almindelige kalenderår. Den 31. december afsluttes regnskabsåret, og den 1. januar begynder det nye regnskabsår. Ved afslutning af regnskabsåret skal de fleste virksomheder lave et årsregnskab. Årsregnskabet er lovpligtigt for at SKAT kan beregne, hvor meget der skal beskattes. Dette gøres via en årsindberetning, hvor indtjening oplyses for det pågældende år. Med et solidt årsregnskab er man samtidig sikker på hverken at betale for lidt eller for meget i SKAT. Et IVS og ApS har pligt til at indberette årsregnskab, mens en enkeltmandsvirksomhed ikke skal indberette, men blot skal have regnskabet klar, hvis der skulle komme spørgsmål fra SKAT.

Det er økonomisk forsvarligt at holde regnskab for at kunne lægge budgetter passende til virksomhedens økonomi, og sikre stabilitet og vækst. Regnskabsåret er en effektiv måde at danne sig overblik over virksomhedens økonomi og gør det nemt at se hvordan det står til og hvor der kan forbedres. På den måde kan man med regnskabet lettere følge med i virksomhedens vækst og er samtidig bedre rustet til at træffe økonomiske beslutninger for virksomheden.

Hvad er er forskudt eller skævt regnskabsår?

Når årsregnskabet ikke følger kalenderåret kaldes det for et forskudt eller skævt regnskabsår. Der er ingen regler for hvornår skæringsdatoen ligger på regnskabsåret. Mange virksomheder vælger for eksempel at føre regnskabsår fra 1/7-30/6. Det er individuelt hvordan man vælger at opsætte regnskabsåret og typisk følger det virksomhedens eller branchens tradition. Dog er der krav til at der er kontinuitet i regnskabet og man er derfor forpligtet til at lægge skæringsdatoen på samme dato hvert år. Et regnskabsår kan også afvige fra kalenderåret, som for eksempel ved fusion eller lukning af en virksomhed, hvor regnskabsåret kan være kortere end kalenderåret.

Der er særregler for en koncern, når det gælder årsregnskabet. Man bestemmer stadig frit sin skæringsdato, men der er krav til, at alle dele af koncernen skal føre samme regnskabsår. Når det kommer til pengeinstitutter, er der ingen valgfrihed. Disse skal lægge deres regnskabsår fra 1. januar til 31. december hvert år.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage