Regnskabsår - Hvad er et regnskabsår?

Et regnskabsår er en betegnelse for den periode, som en virksomhed fører regnskab over.

Vil du have hjælpe med at holde styr på regnskabet i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

Det er økonomisk forsvarligt at holde regnskab for at kunne lægge budgetter passende til virksomhedens økonomi, og sikre stabilitet og vækst.

Hvor langt er et regnskabsår?

Et regnskabsår følger typisk det almindelige kalenderår. Den 31. december afsluttes regnskabsåret, og den 1. januar begynder det nye regnskabsår. Ved afslutning af regnskabsåret skal de fleste virksomheder lave et årsregnskab.

Årsregnskabet er lovpligtigt for at SKAT kan beregne, hvor meget virksomheden skal beskattes. Dette gøres via en årsindberetning, hvor indtjening oplyses for det pågældende år. Med et solidt årsregnskab er du samtidig sikker på hverken at betale for lidt eller for meget i SKAT. 

Et IVS og ApS har pligt til at indberette årsregnskab, mens en enkeltmandsvirksomhed ikke skal indberette, men blot skal have regnskabet klar, hvis der skulle komme spørgsmål fra SKAT.

Hvorfor er det vigtigt at overholde regnskabsåret?

Regnskabsåret er en effektiv måde at danne sig overblik over virksomhedens økonomi og gør det nemt at se hvordan det står til samt hvor der kan forbedres. På den måde kan du via regnskabet lettere følge med i virksomhedens vækst og er samtidig bedre rustet til at træffe økonomiske beslutninger for virksomheden. 

Har du stiftet et nyt selskab på et skævt tidspunkt på året, er det også muligt at forskyde dit regnskabsår, så det ikke løber fra d. 1/1 - d. 31/12.  

Hvad er et forskudt regnskabsår?

Når årsregnskabet ikke følger kalenderåret kaldes det for et forskudt eller skævt regnskabsår. Der er ingen regler for hvornår skæringsdatoen ligger på regnskabsåret. Mange virksomheder vælger for eksempel at føre regnskabsår fra 1/7-30/6. Det er individuelt hvordan du vælger at opsætte regnskabsåret og typisk følger det virksomhedens eller branchens normer.

Dog er der krav til at der er kontinuitet i regnskabet, og du er derfor forpligtet til at lægge skæringsdatoen på samme dato hvert år. Et regnskabsår kan også afvige fra kalenderåret, som for eksempel ved stiftelse eller lukning af en virksomhed, hvor regnskabsåret kan være kortere eller længere end kalenderåret. 

Særregler for regnskabsåret i en koncern og pengeinstitutter

Der er særregler for en koncern, når det gælder årsregnskabet. Du bestemmer stadig frit sin skæringsdato, men der er krav til, at alle dele af koncernen skal føre samme regnskabsår. Det betyder, at der er krav til alle virksomheder i koncernen, fører regnskab over samme periode. 

Når det kommer til pengeinstitutter, er der ingen valgfrihed. Disse skal lægge deres regnskabsår fra 1. januar til 31. december hvert år.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage