Budget - Hvad er et budget?

Et budget bruges til at give oversigt over virksomhedens indtægter og udgifter. Budgettet kan give et indtryk af virksomhedens fremtidige økonomi.

Vil du have hjælp med at holde styr på økonomien i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

Det kan være en god idé at lave et budget for at holde styr på, at virksomheden opfylder de forventninger, man har sat. Et budget kan også bruges til at skabe et overblik over, hvad der går godt, og hvad der går knap så godt i virksomheden.

Hvad er formålet med et budget?

Med et budget kan du vise, hvad du forventer, at din virksomhed har af indtægter og udgifter for det kommende år. Har du en enkeltmandsvirksomhed, interessentskab eller PMV, laver du også et slags budget i oplysningsskemaet, når du indberetter til SKAT. Her fortæller du SKAT, hvad du forventer at tjene.

Et godt budget sikrer, at virksomheden har kontrol over sine økonomiske ressourcer. Det giver mulighed for at identificere potentielle overskud eller underskud og tage de nødvendige skridt til at optimere virksomhedens økonomi. Et budget kan også hjælpe med at fastlægge mål og retningslinjer for virksomhedens økonomiske aktiviteter. 

Hvordan laver man et budget?

De fleste laver et budget for et helt år ad gangen. Når du skal lave et budget for din virksomhed, skal du huske, at dine indtægter og udgifter kan skifte fra måned til måned. Det kan f.eks. være, at du sælger mindre en måned sammenlignet med en anden måned. Husk, at det også skal fremgå i dit budget.

Når du har lavet dit budget, skal du huske at tjekke det undervejs. Det er ikke altid, at det du forventede at have, af enten indtægter eller udgifter, stemmer overens med virkeligheden. Derfor skal du rette dit budget til, hvis du kan se at noget vil ændre sig. Dette kaldes også for budgetkontrol.

Du kan bruge Billys gratis budgetskema til at udarbejde din virksomheds budget.

Der findes flere forskellige former for budgetter, herunder driftsbudget, etableringsbudget og likviditetsbudget

Er der krav til at udarbejde budget?

Det er ikke et krav, at virksomheder skal udarbejde et budget. Dog har de fleste virksomheder et budget over deres forventede indtægter og udgifter, da det ofte er et krav fra banken og andre långivere i virksomheden. Grunden til dette er, at et budget er en løbende indikator for, hvor godt virksomheden præsterer.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage