Etableringsbudget - hvad er et etableringsbudget?

Et etableringsbudget er et budget der viser, hvor meget kapital der skal bruges for at etablere en ny virksomhed.

Er du i tvivl om hvilken form for virksomhed du skal starte? Bliv klogere på hvilken virksomhedstype du skal vælge.

Står du med planer om at starte en ny virksomhed, så er det essentielt at have styr på, hvor meget det kommer til at koste at få virksomheden på benene. Et etableringsbudget er et værktøj der kan hjælpe med at få overblik over, om du har penge nok til at finansiere opstarten af din nye virksomhed. 

Yderligere får du også et overblik over de forskellige ting der er nødvendige at investere i, for at virksomheden kan fungere, som f.eks. kontorer og forskellige inventar.

Download skabelon til etableringsbudget

Hvorfor er et etableringsbudget vigtigt?

For det første er et etableringsbudget vigtigt for at kunne afgøre om der er kapital til at etablere og drive den ønskede virksomhed. Hvis der skal lånes penge i banken for at kunne komme i gang, er det også en god ide at udarbejde et etableringsbudget.

Det er derfor også vigtigt at etableringsbudgettet er detaljeret og retvisende, da banken bl.a. vurderer om du kan låne penge til finansiering af virksomheden, på baggrund af etableringsbudgettet 

Hvad indeholder et etableringsbudget?

Når du lægger et etableringsbudget, er der nogle vigtige faktorer, der skal tages hensyn til. 

Først og fremmest skal det afgøres hvilken virksomhedstype der er tale om.

Dette er en vigtig faktor, da de forskellige virksomhedstyper har forskellige krav til startkapital, hvilket skal medregnes i etableringsbudgettet. Starter du et ApS skal du have en startkapital på minimum 40.000 kr., og starter du et A/S skal du have en startkapital på minimum 400.000 kr. 

Dernæst skal der udarbejdes en liste over de forskellige ting der skal købes ind for at starte op. Dette kan være inventar som f.eks maskiner eller kontorudstyr.

Yderligere skal der tages hensyn til, om der skal etableres et lager til eventuelle varer, og hvad det kommer til at koste. 

Eksempel på poster i et etableringsbudget

Nedenfor kan du se nogle af de poster, der kan indgå i et etableringsbudget. 

  • Lokaler
  • Butiksinventar
  • Firmabil 
  • Lager
  • Produktionsudstyr
  • Kontorinventar 
  • Vareindkøb
  • Selskabsstiftelse
  • Markedsføring

Antallet samt hvilke poster der indgår i etableringsbudgettet kan dog variere, alt efter hvilken virksomhed der er tale om. 

Større eller mindre etableringsbudget?

Størrelsen af etableringsbudgettet varierer selvfølgelig i forbindelse med virksomhedens beskæftigelse.

Vil du starte en smykkebutik vil etableringsbudgettet være forholdsvis stort, da der skal bl.a. skal købes lokaler, butiksinventar, betales husleje og købes smykker til varelageret. Yderligere skal der også investeres i ordentligt sikkerhedsudstyr, for at sikre varerne. 

Omvendt, hvis du f.eks. vil starte et konsulentfirma, vil etableringsbudgettet være af mindre grad. Her er det givetvis kun nødvendigt at skulle budgettere til en computer, en firmabil, kontor og evt. andet it udstyr. Hvis konsulentfirmaet oprettes som en enkeltmandsvirksomhed, er der sågar heller ikke noget krav til startkapital.

Hvis du har brug for det, kan du downloade en gratis skabelon til etableringsbudget lige her.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage