Selskabsskat - Hvad er selskabsskat?

Selskabsskat er en procentsats, som virksomheder skal betale i skat, af deres overskud. 

Ejer du en virksomhed? Så kan vi hjælpe med at holde styr på regnskabet. Prøv gratis Billy Regnskabsprogram.

Virksomheder er pålagt at betale skat af deres overskud til staten, ligesom at privatpersoner skal betale personskat af deres månedlige indtægt. Selskabsskatten i Danmark bliver hvert år reguleret, og i 2022 ligger selskabsskatten på 22%. Det vil sige, at i år skal virksomheder betale 22% af deres overskud i skat. 

Hvem skal betale selskabsskat?

I princippet skal alle kapitalselskaber betale skat af deres overskud, men det er ikke alle virksomhedsformer, som skal betale i form af selskabsskat. Dem, der skal betale selskabsskat, er hovedsageligt aktieselskaber, anpartsselskaber og iværksætterselskaber samt fonde og foreninger.

Når der er tale om selskabsskat, er det selve selskabet, der betaler skat til det offentlige, og pengene vil derfor blive trukket trukket fra årsregnskabet. Pengene har derfor ikke noget at gøre med ejerens private indkomst.

Skattemæssigt skelnes der mellem om du ejer en virksomhed eller et selskab. Er du ejer af fx en enkeltmandsvirksomhed, eller står du som ejer af en personligt ejet virksomhed, skal du betale virksomhedsskat

Hvad er virksomhedsskat

Virksomhedsskat skal forstås som den skat, en virksomhed helt overordnet skal betale. Her er det ikke selve virksomheden, der skal betale skat, men dig som ejer, der har pligt til at betale skat af overskuddet i virksomheden. 

Det vil altså sige, at det er ejeren, der er underlagt selvstændig skattepligt. Dette betyder at du har pligt til selv at skulle indberette, hvor meget din virksomhed skylder i skat, til skattestyrelsen. 

Når du ejer en virksomhed, har du tre muligheder for beskatning. Disse muligheder er henholdsvis personskat, kapitalafkastordningen eller virksomhedsskatteordningen

Hvordan beregner man selskabsskat?

Hvor meget virksomheder betaler i skat, bliver beregnet ud fra virksomhedens overskud. Når du skal beregne, hvor meget du skal betale i selskabsskat, skal du blot tage 22% af virksomhedens overskud. Det beløb, du får, udgør selskabsskatten.

Eksempel på beregning af selskabsskat:

Hvis en virksomhed får et overskud på 400.000 kr., skal virksomheden betale 22% af beløbet i skat. Dette beregnes således:

  • 400.000 x 0,22 = 88.000 kr.

Ved at tage 22% af overskuddet skal virksomheden altså betale 88.000 kr. i selskabsskat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage