Virksomhedsskat - Hvad er virksomhedsskat?

Virksomhedsskat dækker over den skat, du skal betale, hvis du ejer en personligt ejet virksomhed. Når du driver en virksomhed, kan du vælge mellem tre beskatningsordninger.

Er du på udkig efter en revisor, der kan hjælpe dig med at rådgive om de forskellige beskatningsordninger? Vi kan finde den bedste revisor til dig helt gratis

Alle personligt ejede virksomheder, der har en omsætning på over 50.000 kr. om året, skal betale virksomhedsskat. Hvis du har et selskab, skal du i stedet betale selskabsskat. 

Beskatningsordninger for personligt ejede virksomheder

Virksomhedsskat beregnes forskelligt, alt efter hvilken beskatningsordning du vælger. Beskatningsordningen kan have stor indflydelse på dine skattemæssige forhold. Det er derfor vigtigt, at du vælger den ordning, der passer bedst til dine virksomhedsforhold. Lad os få et overblik over de tre beskatningsordninger du kan vælge mellem som ejer af en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab

Beskatning efter personskattereglerne

Som udgangspunkt beskattes personligt ejede virksomheder efter personskattereglerne, medmindre andre ordninger tilvælges. Efter personskattereglerne skal du betale skat af overskuddet i din virksomhed, også kaldet personskat. Det vil sige, at du bliver beskattet som privatperson af overskuddet i virksomheden før renter, ligesom ved en almindelig lønindkomst. Den specifikke skattesats afhænger derfor af dine personlige forhold såsom indkomst og om du ejer aktier, ejendomme og lignende. Beskatning efter personskattereglerne er en fordel hvis:

  • Du ikke vil spare overskuddet i din virksomhed op
  • Du ønsker en enkel beskatningsordning 

Beskatning efter virksomhedsskatteordningen

Virksomhedsskatteordningen (VSO) giver dig mulighed for at opspare overskuddet i din virksomhed med en skattesats på 22%. Virksomhedsskatteordning minder meget, om de skattemæssige forhold som selskaber også har. Derfor anses denne beskatningsordning også som den mest kompliceret grundet de høje krav til regnskab og administration. Dog er denne ordning samtidig den mest fordelagtige, når det kommer til skattemæssig planlægning. Udover en beskatning på 22% af opsparet overskud, kan du med denne ordning trække virksomhedens renter i din personlige indkomst og derved betale mindre i AM-bidrag. Beskatning efter virksomhedsskatteordningen er en fordel hvis:

  • Du ønsker at spare op i virksomheden 
  • Du har store renteudgifter og betaler topskat

Beskatning efter kapitalafkastordningen

Med kapitalafkastningsordningen (KAO) kan du opnå mange af de samme økonomiske fordele som ved virksomhedsskatteordningen, dog med færre krav til regnskab og administration. Det er derfor et forenklet alternativ til virksomhedsskatteordningen. Med denne ordning bliver der beregnet et kapitalafkast af alle de erhvervsmæssige aktiver (uden gæld), som kan fratrækkes den personlige indkomst, og i stedet tillægges i kapitalindkomsten. Desuden kan du trække renteudgifter fra. Dette giver som regel en lempelse i beskatning sammenlignet med personskattereglerne. Denne ordning er en fordel hvis:

  • Du ikke ønsker at spare op i virksomheden
  • Du ønsker et mere enkelt alternativ til VSO

Hvilken beskatningsordning skal jeg vælge?

Når du skal vælge din beskatningsordning, skal du opveje fordelene med ulemperne for hver beskatningsordning. I sidste ende kommer det an på, hvor meget arbejde du vil lægge i det. Hvis du ønsker en enkel løsning med få regnskabskrav og uden behov for en revisor, skal du gå efter personskattereglerne. Ønsker du at opnå skattemæssige fordele, og har du ikke noget imod det administrative arbejde, er det virksomhedsskatteordningen eller kapitalafkastningsordningen, du skal anvende. Her vil det i de fleste tilfælde kræve involvering af en revisor

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage