Personskat - Hvad er personskat?

Personskat dækker over alle de skatter, du som privatperson skal betale til staten. Når du har en personligt ejet virksomhed, bliver du som udgangspunkt beskattet gennem personskattereglerne.

Personskat er en ud af tre mulige beskatningsordninger for personligt ejede virksomheder. Få indblik i virksomhedsskat.

Din personskat bliver medregnet i din forskudsopgørelse og i din årsopgørelse, hvor du kan få et overblik over, hvad du skal betale i skat i løbet af et indkomstår. 

Hvad indebærer personskat?

Hvis du ejer en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab og betaler virksomhedsskat gennem de almindelige personskatteregler, svarer det til, at du betaler skat af penge, som i et almindeligt lønmodtagerjob. Det betyder, at du betaler personskat af overskuddet i din virksomhed, ligesom at et eventuelt underskud trækkes fra din personlige indkomst. 

Personskat dækker over mange forskellige skattesatser, skatteprocenter og beløbsgrænser, og det kan derfor være svært at gennemskue, hvad man skal betale i skat. Din personskat afhænger også af, om du har aktier, ejendomme, firmabil og lignende. 

Hvem betaler personskat?

Alle danske borgere der har en skattepligtig indkomst skal betale personskat. Din personskat afhænger af, hvad du har af indkomst hver måned, og hvad du ejer. Personligt ejede virksomheder bliver som udgangspunkt beskattet gennem de almindelige personskatteregler. Her bliver overskuddet i din virksomhed beskattet som personlig indkomst. 

Fordele ved virksomhedsskat som personskat

Hvis du har en personlig ejet virksomhed og skal vælge mellem de tre beskatningsordninger, er det en god idé, at overveje fordele og ulemper ved hver beskatningsordning. Fordelene ved at betale virksomhedsskat som personskat er:

  • Få regnskabskrav
  • Let at administrere

Ulemper ved virksomhedsskat som personskat

Der er også ulemper ved at vælge at betale virksomhedsskat gennem de almindelige personskatteregler, især hvis du har et større overskud i din virksomhed. Ulemperne indebærer:

  • Ingen renteindtægt
  • Højere AM-bidrag
  • Risiko for topskat

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage